Túl vagyunk az eddigi leghidegebb éjszakán

Vasárnapra virradóan Csíkszeredában volt a leghidegebb az országban ezen a télen, a helyi meteorológiai állomás hőmérője mínusz 22,9 Celsius-fokot mutatott napfelkeltekor.

Halad Szilárd, a nagyszebeni regionális meteorológiai központ munkatársa elmondta az Agerpresnek: egész Hargita megyében alacsony hőmérsékleti értékeket jegyeztek: Gyergyóalfaluban mínusz 22, Maroshévizen mínusz 19,7, Székelyudvarhelyen pedig mínusz 14,3 Celsius-fokot mértek. A Bucsin-tetőn mínusz 19,9 Celsius-fok volt, a hóréteg vastagsága 37 centiméter.

A hideg levegő Európa északi részéről hatolt be a Kárpát-medencébe, az alacsony hőmérsékleti értékek pedig annak is tulajdoníthatók, hogy Hargita megyében összefüggő hótakaró van, és – az ország nagy részétől eltérően – felhőtlen volt az éjszaka, magyarázta Halad.

Keddig a vasárnapihoz hasonló hőmérsékletek várhatók, ezt követően enyhülni fog az idő, jósolta a meteorológus. A weather.com adatai szerint ez Udvarhely és környéke szempontjából azt jelenti, hogy kedden már „csak” mínusz 7 fokkal kell számolnunk, szerdától pedig pozitív értékekre lehet számítani, miközben jó eséllyel havazni is fog ezen a két napon. Csütörtöktől kisüthet a nap, hétvégére már hajnalban is fagypont fölött maradhat a higanyszál.

Az abszolút hidegrekordot 1985-ben regisztrálták, amikor Csíkszeredában mínusz 38,4 Celsius-fokot mértek.

Fotó: GÁL ELŐD