Túl sok a gyerek energiája?

Hát dobd be valamelyik sportklubba. Van lehetőség bőven, a sakktól egészen az ökölvívásig.

Megnéztük, melyek azok a sportok, amelyeket egy udvarhelyi kisgyerkőc tud űzni, és az idén másodjára megrendezett sportágválasztó sokat segített abban, hogy lássuk, mi minden közül lehet választani.

A zumba Udvarhelyen kihagyhatatlan a sorból, a sportágválasztóra érkező különböző iskolás csoportok az EmőZumba részéről András Katával táncolhattak bemelegítésképpen az eseményen. A latin ritmusokra épülő tánc fitneszprogram is egyben, ugyanis a mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. 

Tarcsi Emőkének most nincs kezdő, csupán fellépőcsoportja, és Gergely Lórándnak sincs amatőr csoportja, de utóbbi szerint „ha valaki csatlakozik, három óra alatt felveszi a ritmust”. Vele a Bethlen utca 23. szám alatt található Pillangó Mozgásstúdióban lehet zumbázni: keddenként és csütörtökönként 4 óra 10 perctől tartanak gyerekzumbát.

Erősebbnek kell lenned a kifogásaidnál – vallja Rózsa Árpád, aki a Sétatéri Stadion szélén levő Bestrong kondipark gépeinél tartja az edzéseit, és itt tornáztatta meg az érdeklődő gyerekeket. Az általa alapított Rose Sports edzéseire a 0743 787 944-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Persze, több lehetőség is van a városban, hogy a gyerekek saját testsúlyos edzésgyakorlatokat végezzenek, de mivel fontos, hogy ezeket helyesen csinálják, jó, ha felkeresnek egy tapasztalt gyakorlatozót. Ezért volt az eseményen Szakács Péter is, a BarSmashers tagja. Ő mutatott néhány gyakorlatot, amiktől le is esett a legkisebbek álla.

Nem csak a saját testsúlyos edzésektől, az úszástól is feszülhetnek azok az izmok, Bottyán Lóránd mondott el mindent az iskolásoknak, amit az úszóedzéseikről tudni kell. Például, hogy a Septimiában tartják tanfolyamaikat 16 és 17 órától hétköznapokon.

A versenysport iránt kicsit lejjebb esett az érdeklődés, a Septimia nem is a legalkalmasabb az erre való tanításra, ugyanis egy 50 méteres medence kellene hozzá, de ha az ember elszánt, akkor innen sem lehetetlen úszóvá válni – mondta el érdeklődésünkre a Delfinek SK úszómestere.

Nyáron 3 és 5 éves közti gyerekeknek vízre szoktatást is tartanak, az edzésekre 5 év fölötti gyermekeket várnak.

Foci pingpongasztalon – mondták a gyerekek a teqball asztalhoz érve, amelyet Ilyés Szabolcs, világkupa-bronzérmes teqballos, a világ legeredményesebb teqball-klubjának játékosa mutatott be nekik.

Szabi az asztalon egy egyszerűen játszható játékot is mutatott, ugyanis a teqball tizennégy évesnél idősebb gyerekeknek ajánlott, nekik a Góbék Teqball Teamet kell keresni, hogy játszhassanak. Amíg elérik ezt a kort, marad a foci.

Amire van lehetőség bőven, kezdve a teremtől a nagypályáig. A nagypályás focit is megpróbálhatták a kicsik, kapura lőttek, bójázgattak. Szécsi Barna az SzFC, a Vasas-lányok a Femina edzéseire csalogatták a gyerekeket, akik az Iskolás Sportklubnál is rúghatják a bőrt, ehhez Szabó Attilánál kell jelentkezniük a 0740 266 036-os telefonszámon.

Nem csak a foci bemutatásán találkozhattak bójákkal az érdeklődők. Láttatok már ilyent? – kérdezte a bójákról Nagy Norbert síoktató, „igen, de ez olyan, mint egy wc-kefe”, jött a válasz. Norbi a Hargitán tartja edzéseit, és olyan fiatalokkal foglalkozik, akik már tudnak sízni, versenyezteti őket. Hogy mekkora a gyerek, mindegy, csak élsportszerűen akarja űzni a sízést – mondta, amikor érdeklődtünk, kik mehetnek hozzá és azzal indokolta, hogy egy olyan sportágról van szó, amely bizonyos anyagi belefektetéssel is jár. A síoktatóval készült interjúnkat itt olvashatjátok el.

Ez nem homokbaugrás te, ez távolugrás – mondta Jakócs Zoltán atlétikaedző a kicsiknek. Egylábbal dobbant, kétlábbal érkezik – mutatta be a gyakorlatot. A fiatal atléták a sportcsarnokba járnak edzésekre, és három edző: Jakócs Zoltán (0745 484 254), Bartus Attila (0722 663 210) és Buti László (0745 912 663) között oszlanak fel a korosztályok, őket kell keresni, ha valakinek megjön a kedve az atlétikához.

A gyerekek a sík- és gátfutást, gerelyhajítást, távolugrást, tehát több ágazatát is kipróbálhatják az atlétikának, egy jó általános felkészítést kapnak. Éppen kalapácsvetést és rúdugrást nem tudnak tanulni – mondta az edző.

A kézilabda akadémián vannak fiú és lány csoportok, egészen hét-nyolc éves kortól már foglalkoznak a gyerekekekel, és még tizennyolc éves korban sem késő kipróbálni. Erőnléti, kapusedző, sportorvos, pszichológus, szakedzők, nagy a stáb – mondta el Ágoston Attila klubelnök. A Szejke SK ifjúsági játékosai, és csapatkapitánya hozták meg a kedvet a játékhoz, többek között a szivacskézilabdát is megpróbálhatták a gyerekek. Az ifi fiúkkal Sipos Lóránt (0740 881 693), és Orbán Levente (0743 512 415), az ifi lányokkal Bakó Lajos (0730 617 985), Mester Zsolt (0744 961 705) és Sándor Aliz (0756 308 339) foglalkozik. 

A látványos dobásokat nem csak itt gyakorolhatták, hanem az aikidósokkal is. Együttműködésen alapuló sport, és nem versenysport – mutatta be Dénes Zsolt edző, aki hét éves kortól tizennégy éves korig várja a jelentkezőket. Mivel nem versenysporttól van szó, mindenki saját magához méri a fejlődését.

A csapat az edzéseit – amelyekre az edzésvezetőnél a 0745 956 770-es számon jelentkezni – a Bethlen Gábor utca 37. szám alatt tartja. Az aikidóhoz a ruhán kívül semmit nem kell vásárolni, azt is csak akkor, amikor valaki úgy érzi, hogy elkötelezte magát a sportág mellett.  

Ami a küzdősportokat illeti, abból is van lehetőség bőven. Kezdjük a taekwondóval, amelynek edzései az Eötvös József Mezőgazdasági Iskolában vannak: hétfőn 19 órától, 18 óra 30 perctől szerdán és pénteken, és körülbelül másfél órát tartanak a foglalkozások. Nemtől függetlenül várnak mindenkit, körülbelül hatéves kortól ajánlják, amikor már van pici önállósága a gyereknek.

Szerinte fegyelmet tanulnak a gyerekek náluk, többen a dühkezelési gondjaikat is megoldották, sok gyereknek a tanulmányi eredményei is fejlődtek. „Ép testben ép lélek” – mondta Zöld Hunor másodedző. Felszerelést: mellvédőt, fejvédőt, lábszárvédőt, kesztyűt a klub biztosít a gyerekek számára, persze, meg is lehet vásárolni ezeket, ha valaki már komolyan gondolja.

Aki ragaszkodik a hagyományokhoz, a birkózást is választhatja, akármekkora és akármilyen nemű legyen. Nincsen olyan, hogy kövér, sovány, kicsi, vagy nagy hozzá – emelte ki Katona László edző, aki annak idején fiát és lányát is beíratta birkózni. Földharcot, kapaszkodást, gyorsaságot, akrobatikát, és még sok mindent tanít a sportág, amely Udvarhelyen eredményesség szempontjából is jól áll. Katona László (0744 822 940), Bodrogi Csaba (0744 506 945) és László Szabolcs (0745 765 487) tartják az edzéseket, náluk lehet jelentkezni.

És ha valaki még mindig nem találta meg a neki megfelelő küzdősportot a Dobes Ifjúsági Boksz Egyesületnél ökölvívást is tanulhat. Ehhez a 0742 995 232-es telefonszámon kell érdeklődnie.

Ahogy a vicc mondja, két sport mozgatja meg leginkább az agyat: a boksz és a sakk. A fiatalok, ha sakkozni szeretnének, Rendi Évát kell, hogy megkeressék a 0727 061 506-os telefonszámon.

Ha már a bábuknál járunk fontos megemlítenünk a bowlingot is, hiszen az elmúlt négy évben Udvarhely adja az országos bajnokokat, sőt korábban arról is beszámoltunk, hogy Soós Dóra elődöntőbe jutott a junior bowling-világbajnokságon.

Karamán Géza edző szerint 9-10 éves kortól ajánlott kezdeni, hogy legyen meg a kellő koncentrációs képesség, az ennél kisebbek nem tudnak csak egy félórát figyelni valamire, holott egy bowling meccs másfél-két óra hosszat is eltarthat. Kéz és lábmunka összehangolásával kezdődik a bowling tanulás, éppen ezért a mozgáskoordinációt és a koncentrációs képességet fejleszti leginkább a sportág. Az edzéseket a Septimiában tartják hétfőn és csütörtökön négy órától.

Akit a floorball érdekel, az hétfőnként hat órától tud részt venni a Rákóczi Centerben tartott edzéseken. Ehhez csupán egy teremcipő, egy rövidnadrág, egy rövidujjú póló szükségeltetik. Az edzéseken, amelyet Magyari Szabolcs és Csáki Gergely tartanak: ügyességi gyakorlatokat végezhetnek a kicsik, és játszhatnak is. Megtudtuk, felnőtt csapat és ificsapat is van, ha valaki komolyabban játszana, abban az esetben sűrűsödnek az edzések. Ha valaki ugyanezt űzné, csak zöldben, abban az esetben Bán Széll István gyeplabdaedzőt kell keresnie a 0744 848 382-es telefonszámon, de a Városi Sportklub jégkorong szakosztálya is várja a lurkókat edzésekre. Ezeket Bán Széll István mellett László Zsolt (0745 029 289) és Lukács Albert László (0749 104 691) tartják. 

Ami az ütős sportágakat illeti, teniszezni is van lehetőségük a diákoknak, például az Efectus TC-nél, ahol Nuț Stefan edzőt lehet keresni a 0744 902 925-ös telefonszámon, hogy aztán kipróbálhassa valaki a sportágat a Marin Preda Iskola melletti pályán. Az öt és tíz közötti gyerekeket ellátják felszereléssel, és ha egy gyerek tíz évesen még mindig szereti a teniszt, akkor vásárolhat magának ütőt. Tavaly országos egyetemista bajnokságot nyert a mester tanítványa, szóval ha valaki ügyes, a teniszben is van lehetősége a kitörésre. Az edző koncentrációs készség szempontjából ajánlja, és azt is elmondta, nem csak a talentum számít, „aki dolgozik, halad”. Az Iskolás Sportklubnál is van lehetőség teniszezni, Orbán Erzsébetnél (0747 213 952) lehet ezután érdeklődni. 

Az asztaliteniszesek részéről György Szilárdtól tudtuk meg, 6-7-8 éveseket várnak edzésekre, az alaptechnikákat 1-2 év megtanulni, ahhoz, hogy valaki az élvonalban játszhasson legalább ekkor el kell kezdeni űzni a sportágat. Minden nap négytől hatig vannak a stadion melletti asztalitenisz teremben, 8-tól van az edzés a hivatásosoknak. Akárcsak a fiatal teniszezőknek, egy darabig biztosítják a kicsiknek az ütőket, amikor a gyerek megérett arra, ő vásárol magának. Szilárd mellett testvére, György István tartja az edzéseket. Az asztalitenisz az állóképességet, a reflexeket, a lábmunkát fejleszti leginkább. A gyors reagálási képességet külön gyakorlatokkal fejlesztik és egy olyan gyereknek is ki tud alakulni a reflexe, akinek nincs.

Kosarazni is van lehetőség Udvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tornatermében. Vass Imre a lányoknak, Kassay Attila a fiúknak tart edzéseket, és már a nulladik osztályosokkal is foglalkoznak. Igaz, a nagyok közül csak azokkal, akik az iskola diákjai. Tavaly az egyik korosztályukkal az országos bajnokságban is részt vettek, de mivel kisebb büdzsével dolgoznak, nem tudják mindent korosztályukat megmérettetni.  

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok