Tudsz viselkedni hóban, fagyban?

archív felvétel

Viselkedési és cselekvési szabályok hófúvások és fagyok esetén címmel közölt magyar nyelvű dokumentumot a Hargita megyei tűzoltóság, amelyben a lakosságot néhány hasznos tippel szeretnék ellátni a téli időszak viszontagságai ellen.

Az olyan banálisnak hangzó jótanácsok mellett, hogy viseljünk meleg téli ruházatot, állandóan tájékozódjunk az időjárásról, meg kerüljük az utazásokat, s ha nem sikerül, „valaki a családból ismerje az útvonalat, amelyen menni szándékoznak”, akadnak olyanok is, amik nem biztos, hogy magunktól eszünkbe jutnának, így hát alább

soroljuk őket:

1. Legyen felkészülve, hogy „otthon tudjon kitartani” – legyen víz, élelmiszer, gyógyszer és fűtőanyag készlete, legyenek biztosítva a fűtési és főzőeszközök.

2. Készítsen elő az „elektromos hálózattól független” világító eszközöket, a hó eltakarításához szükséges eszközök legyenek kéznél.

3. Ne közlekedjenek gyalog az úttesten és az ereszek alatt, ahol „hó és jégcsap zuhanás” veszélye áll fenn, ne parkolják autóikat ezekben a zónákban.

4. Ha gépkocsival utaznak, az autó legyen felszerelve hólánccal, jégkaparóval, vontató kötéllel és üzemanyag tartalékkal. Utazzanak nappal és használják a főutakat.

5. Ha a „szállítóeszköz” meghibásodik, ne essenek pánikba, hagyják égve a lámpákat és „adjanak le vészjelzéseket”. Ne hagyják el a járművet, hogy „ne tévedhessenek el”. Tájékoztassák a hatóságokat, az illetékes szolgálatokat a 112-es sürgősségi hívószámon.

6. Veszteglés idején tilos járó motorral a jármű belsejében aludni. Ajánlott a motor leállítása, az időszakos szellőztetés, mert fennáll a szénmonoxid-mérgezés veszélye.

7. Tilos a télisportok űzése az „erre a célra be nem rendezett helyeken”, ahol nincsenek hegyimentő, rohammentő, orvosi elsősegély és a kórházba szállításra felszerelt egységek.