Tudod miért húztak harisnyát a fák?

 

Fotó: Máté Emőke

A madarak és fák világnapjának alkalmából május 10-én színesbe öltöztették a székelyudvarhelyi fákat és egy nagy gömb is került a Márton Áron térre, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A természet és az élővilág védelmének napjára üzeneteket is kifüggesztettek, amelyek mondanivalója, hogy vigyázzunk a fákra és a lakóikra – áll a polgármesteri hivatal Facebook-bejegyzésében.

A hivatal által feldíszített fák mind kaptak nevet: van Madaras Gyárfás, Geszti Farkas és Gerle Gizi elnevezésű fa is. A kis táblákon szereplő üzenetek a viselőikről és azok élővilágáról osztanak meg érdekességeket. Például, tudtad-e, hogy a lombkoronámban vagy egy 100 méter hosszú sövényben akár három madárpár is fészkelhet egyszerre?

A csíkos „harisnyás” fákat már az előző napokban díszíteni kezdték, a város tíz pontján tekinthetőek meg: a Csereháton, a Tünde gyógyszertár előtt, a Romarta üzlet és az Alexandra cukrászda között, a Patkóban, a Horizont és a kórház előtt, a Bethlen-negyedi, valamint a városi parkban, a piacnál, illetve a szombatfalvi Tamási Áron úton, sorolta Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője. 

Az világnap alkalmával egy hatalmas színes gömb is kerül a Patkóba, amely a városszerte felöltöztetett és üzenettel ellátott fákra kíván magyarázatot adni, mondta el a sajtószóvivő.

Nem csak a tarkaságok hirdetik a jeles napot, a Spektrum Fotó Egyesület május 10-ei kiállítása is a madarak és fák napjának tematikáját dolgozza fel. A kiállítás a művelődési ház előtti téren tekinthető meg.