Tudod, mi a teendő?

Közzétette az Állandó Választási Hatóság (AEP) az európai parlamenti választások, illetve az igazságügyi referendum menetét, a legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban szemlézzük.

Miről van szó ?

Május 26-án arról döntenek Romániában, hogy kik képviselik az országot az Európai Parlamentben az elkövetkező öt évben, illetve várják válaszukat az igazságügyi referendum két kérdésére. A választók így három szavazólapot kapnak kézhez.

Muszáj minden szavazólapot kitölteni?

A választópolgároknak jogukban áll vagy csak az EP-listákra szavazni, vagy csak a referendumon kinyilvánítani a véleményüket, vagy mindkét lehetőséggel élni. Az első esetben egy szavazólapot, a második esetben kötelező módon két szavazólapot kapnak. Arra nincs lehetőség, hogy csak az egyik kérdést tartalmazó lapot vegye át, a másikat nem.

Aki később mégis meggondolná magát, az megteheti az urnák zárásáig, a visszatérést a megfelelő jelzéssel (revenire) jegyzik a választási névlistán.

Hogyan szólnak a referendum kérdései?

  1. „Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?”, illetve
  2. „Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve egyetért-e azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?”.

Milyen opciók vannak?

Igennel vagy nemmel szavazhatsz. Minden más megoldás érvénytelen szavazatot eredményez, de a részvételi arányt erősíted.

Hogyan lesz érvényes a referendum?

A választói névjegyzékben szereplők több mint harminc százalékának a részvétele és egynegyedének az egyetértése szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen.

Ki szavazhat?

Bármely román állampolgár, aki 18. életévét a választás napját is beleértve betöltötte, szavazhat. Ez alól kivételt képeznek a gyámság alá helyezett, szellemi fogyatékossággal élő polgárok és azok a személyek, akiket végleges bírói határozatban tiltottak el a szavazati joguk gyakorlásától.

Mikor lehet szavazni?

A választás és a referendum is május 26-án, reggel 7 órakor kezdődik, az urnazárás pedig este 9 órakor történik.

Milyen dokumentum kell nálam legyen?

Szavazni valamilyen személyazonosságot igazoló okmánnyal lehet, ilyennek számít a személyazonossági igazolvány vagy az útlevél, a katonai líceumok diákjai pedig használhatják a katonakönyvüket.

Hol lehet szavazni?

Ha a lakcím szerinti településen tartózkodunk, akkor a megfelelő szavazókörzetben. Itt van a Hargita megyei körzetek listája. Pótlistára kerülnek azok a választók, akiket valamilyen okból kihagytak a választási névjegyzékből, de a személyazonossági igazolványukkal be tudják bizonyítani, hogy az adott szavazókörzethez tartoznak.

S ha épp nem vagyok otthon?

Ha az állandó lakóhelyeden kívül tartózkodsz, de még az ország határain belül, akkor bármelyik útbaeső szavazókörzetben szavazhatsz, csak jelezni kell a helyszínen, hogy pótlistára kéred a felvételt.

S ha nem tudok kimozdulni a házból?

Ágyhoz kötöttség esetében egy kérvényt kell eljuttatni a helyi választási bizottsághoz a mozgóurna házhoz szállításához. Szombaton este 6 és 8 óra között lehet kézbesíteni a kérvényt a megfelelő orvosi igazolással együtt a körzeti választási irodába. Ezt a nevedben bárki megteheti.

Mire figyeljek oda?

Az aláírt és keltezett kérelemnek tartalmaznia kell az illető teljes nevét, születési idejét, személyazonosító számát, lakcímét, a személyazonosító igazolványának a számát és sorozatszámát, illetve azt a címet, ahová az urnát kéri.

Külföldről is lehet szavazni?

A külföldön tartózkodó román állampolgárok számára a külügyminisztérium szavazókörzeteket rendez be többnyire az ország külképviseletein (konzulátusok, nagykövetségek). A külföldi szavazóhelyek listája itt található.

Mi van, ha kettős állampolgár vagyok?

Azok a kettős állampolgárok, akiknek Romániába szól a lakcímük, nem szavazhatnak levélben a magyarországi listára. Eleve tilos kétszer szavazniuk.

Nem román állampolgárságú vagyok, de Romániában van a lakhelyem. Szavazhatok?

Más EU-tagállamok Romániában élő, de román állampolgársággal nem rendelkező személyek az EP-választáson igen, a referendumon nem szavazhatnak. A választáson is csak akkor, ha előzetesen (március 28-áig) regisztráltak a polgármesteri hivatalnál.

Mire figyeljek oda, hogy érvényes legyen a szavazatom?

Mindenekelőtt alá kell írni a választási névjegyzéket (vagy a pótlistát). Egy választópolgár csak egyetlen politikai pártra, szövetségre, kisebbségi szervezetre vagy független jelöltre adhatja le a voksát. Miután valaki szavazott, a szavazólapot össze kell hajtani úgy, hogy az ellenőrző pecsét legyen kívül, majd bedobni a megfelelő urnába.

S ha mellédobom?

Az urnákat jól látható felirattal látják el: EP-választások, illetve a népszavazás első és a népszavazás második kérdése, de ha nem így volna, vagy a szavazó véletlenül nem a megfelelő urnába dobja a szavazólapot, az még nem veszíti el érvényességét.

A kétszer szavazást a törvény bünteti, és tilos kivinni a szavazólapokat a szavazóhelyiségből.