Tudod, mennyit érsz aranyban?

Készen áll a megnyitóra a múzeum legújabb, ünnepi kiállítása. Nem kell napokig várnod, máris meglesheted, mi vár az alagsorban.
A szerző felvételei.

„Puszták aranya” címmel nyílik vendégkiállítás a Haáz Rezső Múzeumban, amelynek központi elemei az éppen 220 éve megtalált  nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai. A ma Romániához tartozó bánáti településen egy szerb gazda találta meg a történelmi Magyarország legnagyobb tételszámú gyűjteményét, amelynek végül 23 darabja a császári udvarhoz került, és azóta is Bécsben őrzik őket. A leletegyüttes jelentőségét jelzi, hogy két hiteles, aranyozott másolat is készült róla, az egyiket Budapesten, a másikat Szegeden tartják.

Az Udvarhelyre éppen Marosvásárhelyről érkező vándorkiállítás alapvető célja láthatóvá tenni a szegedi Móra Ferenc Múzeumban őrzött kincset, illetve más honfoglalás és avar kori leleteket, kengyeleket és nyílhegyeket, haj- és övcsatokat, ékszereket. Megcsodálhatod „Attila kardját”, ami 500 évig a német fejedelmek koronázó dísze volt, felfedezheted Emese álmát az egyik edényen, és olyan bikafejű díszcsészét is láthatsz, amilyet Székely Bertalan elképzelt a Vérszerződés című freskóján.

Pont olyan mint az igazi! A helyszínen azt is megtudhatod, hogy mi lett ennek az edénynek az eredeti fülével.

Bizonyos források egy aranykeresztről is beszélnek, amely odaveszett az idők során, pedig az alapján pontosan behatárolhatták volna a származását. Ennek hiánya teszi még izgalmasabbá a kincset, hiszen a szakemberek között a mai napig vita tárgya, mítikus homály övezi azt. A különféle eredetelméletekről és az aranyművesség fortélyairól a tájékoztató paneleken többet olvashatsz, és – többek között – arra is választ kaphatsz, hogyan tudják a régészek egy ezeréves tárgyból kiolvasni annak történetét.

Ha pedig nem tudod, vagy nem érted, amit látsz, és épp nincs kéznél a tárlatvezető, csak vedd elő az okostelefonod. A falakon QR-kódokat találsz, amelyeket leolvasva egy virtuális fogalomtár jelenik meg a képernyőn. Így pillanatok alatt kideríthető például, hogy mi az a galvanoplasztikai eljárás, amellyel a hajszálpontos másolatok készültek.

De ha unod már a sok szöveget, akkor beöltözhetsz avar harcosnak vagy honfoglaló ősmagyarnak, és szabadulj be az interaktív terembe, ahol műveltségi és ügyességi játékokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Itt megtudhatod, hogy mennyit érnél, ha aranyban vagy lóban mérnék minden egyes kilódat, hogy milyen ügyesen bánsz a vaskengyellel, s hogy át tudsz-e vágtatni Európán, mielőtt megállapodnál Ópusztaszeren.

A történelmi tárlat apropóját az augusztus 20-ai államalapítási ünnep adja, ezért a megnyitót a Szent István-napot megelőző este, hétfőn 19 órától tartják a múzeumban. Előre láthatóan a vándorkiállítás az év végéig maradhat Udvarhelyen.