Tudod, már kinek adod?

Fotó: Pál Edit Éva

A jótékonyság olyan humanitárius, pozitív megítélésű cselekedet, amikor valaki ellenszolgáltatás nélkül segít a rászorulóknak, legtöbb esetben adományokkal.

Városunkban egyre többen szerveznek a saját szakállukra, vagy szervezeteket bevonva jótékonysági gyűjtéseket. Ez idén sem lesz másképp, a közösségi oldalon rengeteg ilyen jellegű rendezvényt láttunk, ezeket szedtük csokorba, hogy kiválaszthassátok, melyik áll legközelebb hozzátok. Ha esetleg ti is tudtok hasonló jótékonysági akcióról, írjátok meg hozzászólásban.

A beteg gyerekekért

Csütörtök este a Zújgében két egyetemista: Szabó Sámuel és Kinda Tamás akcióján vehetünk részt. Este nyolc órától egy, az ő szavukkal élve, szerény akusztikus gitárestet tartanak és Borbély Hunor cajonnal (napjaink egyik legelterjedtebb karibi-ütős hangszere) kíséri őket. A zenélés ideje alatt egy perselybe lehet majd tenni az adományokat. Az összeget a székelyudvarhelyi, sérült és hátrányos helyzetű gyerekek gondozásával foglalkozó Orbán alapítvány kapja.

Kinda Tamás, az ötletgazda orvosis hallgató és gyerekgyógyászatot tanulva találkozott fogyatékkal élő gyerekekkel, ezért fogalmazódott meg benne a gyűjtés szándéka, és az, hogy az Orbán Alapítványt szeretnék segíteni.

Szintén beteg gyerekért

jótékonykodik a Balázs Ferenc Vegyeskar – tudtuk meg Bíró Edith tanácsostól, a kórus elnökétől. 2018. december 21-én 18 órától rendezik meg a Jónak lenni jó akciójukat. Az eseményen a Balázs Ferenc kórus mellett a szombatfalvi református kórus és a Palló Imre művészeti iskola negyedik A osztálya is fellép, és szaval Zavaczki Krisztofer meg Gajewszky Klára.

Az akció célja támogatni olyan gyermekek műtétjeit, akiknek betegsége a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat budapesti orvoscsoportja októberi vizsgálatán derült ki. Ezek a műtétek több millió forintba kerülnek, aminek nagy részét a gyermekmentők állják, és természetesen szüleik is hozzá kel járuljanak  – ezeken a családokon szeretnének segíteni.

A karácsonyi koncertre 10 lejbe kerülnek a belépők, amik egyben tombolák is. A nyeremények felajánlásként érkeztek: kisorsolják a Városi Könyvtár könyvcsomagját, Bíró Éva, Kalló László, Nagy-Imets Zsuzsa, Gál Attila, Török Albert és Molnos Zoltán festményeit, a Legendárium csapatának ajándékcsomagját és a Desszert cukrászda édességcsomagját. A helyi rendőrség alkalmazottai 1500 lejjel támogatják  az akciót.

Az árvák tanulmányaiért

az UIET szervez koncertet. A szegény családok és a havadtői árvák részére szervezett adománygyűjtésükről itt írtunk bővebben. Akciójuknak egy koncert lesz a zárómozzanata. Összegyűlt már az adományok nagy része az egyházak közreműködésével kiválasztott nehéz sorsú családok részére, de péntekig délutánonként továbbra is megtalálod az adománygyűjtőket a Merkúr üzletek bejáratainál.

Jóval több az eddig begyűlt holmi, mint amennyire számítottak a fiatalok. A célkitűzés eredetileg harminc család megsegítése volt, az UIET ügyvezető alelnöke szerint azonban nagyon úgy fest, hogy akár nyolcvan családnak is segíthetnek.

A koncertre csak pénzadományokat várnak. „Egy sör árával te is segíthetsz azon személyeknek, akik nehéz anyagi körülményeik ellenére is tanulnak, egyetemre járnak” – írják a fiatalok a koncert Facebook-eseményének leírásában. Az összejövetelre azonban van még egy ötlejes belépő is, amiből minden beugró után 1 lejt ajánl fel a Zújgé a nemes célra. A 21 órától kezdődő eseményen a Szike Band és a 2018-as Siculus Fesztivál győztese, a 4S Street lép fel.

Az előttünk álló jótékonysági koncerteken kívül,

már le is járt néhány akció. A székelyudvarhelyi Csányi Attila többedmagával szervezett jótékonysági koncertet Csíkszeredában rengeteg fellépővel, köztük a székelyudvarhelyi Allegra Barokk Zenekarral. Ide 15 lejbe került a támogatói jegy, a begyűlt összegekkel pedig nehéz sorsú családokat támogattak. Az NSKI évek óta támogatja A Soha ne add fel! Egyesületet minden karácsonykor, mesélte el Lőrincz Géza, a fogyatékkal élőkkel foglalkozó egyesület elnöke.

Ha téged is foglalkoztat embertársaid sorsa, csatlakozz ahhoz a kezdeményezéshez, amely a leginkább megszólít. Ha tudsz továbbiakról, írd meg hozzászólásban, vagy e-mailben a a szerkesztoseg@uh.ro címen, illetve az Udvarhelyi Hírportál Facebook oldalán.