Tudjuk, ki nyeri az államelnök-választást

A kiemelt kép illusztráció.

November 10-én, vasárnap újra választ Románia (igen, Székelyudvarhely is), ezúttal államelnököt, mivel lejárt Klaus Iohannis ötéves mandátuma, amelyet Victor Ponta legyőzésével szerzett 2014-ben.

Ha azt hinnéd, hogy templom után személyivel beállítasz a megszokott helyre, és kész, akkor nagyjából igazad van. De mi van, ha épp nem vagy itthon, lejárt a személyid, vagy egyszerűen nem tudsz megmozdulni? Azt is eláruljuk, hogy ki nyeri meg a választást, de előbb néhány egyszerűbb kérdés. Görgess a válaszokért.

Ki szavazhat?

Bármely román állampolgár, aki 18. életévét legkésőbb a választás napján betöltötte, szavazhat. Ez alól kivételt képeznek a gyámság alá helyezett, szellemi fogyatékossággal élő polgárok és azok a személyek, akiket végleges bírói határozatban tiltottak el a szavazati joguk gyakorlásától.

Mikor lehet szavazni?

A szavazókörzetek vasárnap, november 10-én reggel 7 és este 9 óra között lesznek nyitva, de aki legkésőbb 9-kor bejutott, az éjfélig gyakorolhatja alapvető polgári jogát, ha ezt valamilyen, tőle független akadály (például sor) előidézi.

Milyen dokumentum kell nálam legyen?

Szavazni valamilyen személyazonosságot igazoló okmánnyal lehet, ilyennek számít a személyi igazolvány vagy az útlevél.

Lejárt a személyim.

Szerencséd van, rendkívüli nyitva tartással vár a polgármesteri hivatal. A személyi nyilvántartó iroda november 9-én 8 és 16 óra között, november 10-én 7 és 21 óra között, a pénztár november 10-én 9 és 13, illetve 15 és 19 óra között lesz nyitva. Az ideiglenes okmány egy évig érvényes, a szükséges iratok listája a városháza honlapján elérhető.

Hol lehet szavazni?

Bárhol az országban, de ha épp otthon vagy, akkor a megszokott helyre kell menned, Udvarhelyen változatlan a szavazókörzetek száma és címe. Ha elfelejtetted volna, vagy még sosem voltál, a személyi adatok bevezetésével ezen a honlapon tudod kideríteni a pontos címet.

Mi van, ha nem találnak a listán?

Pótlistára kerülnek azok a választók, akiket valamilyen okból kihagytak a választási névjegyzékből, de a személyazonossági igazolványukkal be tudják bizonyítani, hogy az adott szavazókörzethez tartoznak.

S ha épp nem vagyok otthon?

Ha az állandó lakhelyeden kívül tartózkodsz, de még az ország határain belül, akkor bármelyik útba eső szavazókörzetben szavazhatsz, csak jelezni kell a helyszínen, hogy pótlistára kéred a felvételt.

Nem tudok kimozdulni a házból.

Ágyhoz kötöttség esetében egy kérvényt kell eljuttatni a helyi választási bizottsághoz a mozgóurna házhoz szállításához. Szombaton este 6 és 7 óra között lehet kézbesíteni a kérvényt a megfelelő orvosi igazolással együtt a körzeti választási irodába. Ezt a nevedben bárki megteheti.

Nem engednek el a munkából.

Most azok a személyek is kérhetik a mozgóurnát, akik a szavazás ideje alatt nem tudják elhagyni munkahelyüket. Ebben az esetben a munkaadó igazolását kell csatolni a kérés mellé.

Mire figyeljek oda?

Az aláírt és keltezett kérelemnek tartalmaznia kell az illető teljes nevét, születési idejét, személyazonosító számát, lakcímét, a személyazonosító igazolványának a számát és sorozatszámát, illetve azt a címet, ahová az urnát kéri.

Külföldről is lehet szavazni?

Hogyne! A külföldön tartózkodó román állampolgárok számára a külügyminisztérium szavazókörzeteket rendez be többnyire az ország külképviseletein (konzulátusok, nagykövetségek). Erről korábban itt írtunk részletesen. A román demokrácia történetében először levélben is lehet szavazni, de csak annak, aki időben regisztrált.

Mire figyeljek oda szavazáskor?

Mielőtt átvennéd a szavazólapot, alá kell írni a választási névjegyzéket (vagy a pótlistát). A májusi európai parlamenti választásokkal szemben a helyzet sokkal egyszerűbb, egyetlen szavazólapot kap mindenki, amelyen a 14 államelnök-jelölt neve szerepel. A feladat egyszerű: a kedvencre rá kell ütni a pecsétet.

Egy választópolgár csak egyetlen jelöltre adhatja le a voksát, a megfelelő négyzetbe pecsételve. Miután valaki szavazott, a szavazólapot össze kell hajtani úgy, hogy az ellenőrző pecsét legyen kívül, majd bedobni az urnába.

A kétszer szavazást a törvény bünteti, és tilos kivinni a szavazólapokat a szavazóhelyiségből.

Most már elmondjátok, hogy ki nyer?

Aki az első fordulóban az érvényes szavazatok ötven százalékát plusz egyet megszerez, az egyből Románia elnöke lesz. Ha ez nem jön össze senkinek, akkor a két, legtöbb szavazattal rendelkező jelölt továbbjut a második fordulóba. Ezt november 24-én tartanák meg, és akár egyetlen szavazatkülönbséggel is eldőlhet, ki lesz Románia új államelnöke.

Az információk az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalától származnak.