Trucza Adorján: Székelyudvarhely az az étel, amit újragondoltak, de nem sikerült

Vannak igényeink, de nem teszünk semmit értük, hanem csak hiányoljuk, ha valami eltűnik az életünkből.

Trucza Adorjánt, vagy ahogy sokan ismerik, Dodót, a székelyudvarhelyi Páva étterem tulajdonosát, a Taste of Transylvania nevű erdélyi gasztronómiai fesztivál szervezőjét kérdeztük a héten arról, hogy szerinte milyen étel lenne Udvarhely, milyen fűszerezést igényelne, ha ő lenne a séf, aki összeállítja a város ízeit. És persze azt is, hogy mit olvas, és miért fizetett elő az uh.ro-ra.

A gyergyószentmiklósi származású vállalkozónak 13. éve választott városa Székelyudvarhely.

– A szomszéd faluban a lányok mindig szebbek – mondja arról, hogy miért költözött ide, és miért nem vitte a szerelmét magával akár szülővárosába, akár egy más városba.

Messziről ragyogóbbnak tűnnek a helyek, aztán, ha az ember közelebb kerül hozzájuk, és megismeri őket, kiderül, hogy vannak porosabb részek is bennük.

Akkoriban úgy tűnt, hogy ebben a városban „csomó jó fej ember van”, valószínű van ma is, de átalakultak a kultúrhelyek, kultúrkocsmák például, amelyek azelőtt jellemzőek voltak Udvarhelyre – válaszol arra a kérdésre, hogy milyen volt akkor, amikor idevonzotta a város, és milyen ma.

Ez a másik, amire vigyázni kell szerintem is, hogy vannak olyan igényeink, hogy elmondjuk, hogy milyen jó lenne, ha öööö. Utána meg nem teszünk semmit érte, és hiányoljuk, ha valami eltűnik az életünkből – fogalmaz az akkori Szekelyudvarhelyet összehasonlítva a maival.

Ez fogas kérdés, hogy milyen étel lenne Udvarhely.

Valami nagy reputációjú, nagy hírnevű étel, ami sok tradícióval van ötvözve, egy nagyon specifikus, messze földön híres étel, amit újragondoltak, és nem sikerült. Úgyhogy lehet, hogy még egyszer újra kellene gondolni – mondja.

Dodó elve az, hogy a klasszikus ételeket klasszikus formájukban kell elkészíteni, és az újragondolásnak legfennebb bizonyos technológiák bevonásánál kell érződnie.

– Itt, hogyha Udvarhelyt nézzük most, akkor privát véleményem, hogy itt ez az újragondolás nem sikerült, amit vagy vissza kellene gondolni, hogy meglássuk, hogy honnan lett elrontva, vagy megint újra kell gondolni.

Milyen ízű ez a város? Milyen fűszerezése lenne, ha azt mondaná valaki, hogy Udvarhely egy étel, amit újra kell gondolni, és mindenki a saját íze szerint fűszerezhetné, akkor te mit tennél bele?

Lehet, hogy itt van a baj, hogy túl sok itt a fűszer. Nem biztos, hogy ehhez fűszert adnék, lehet, hogy el kellene venni. Azt, ami elnyomja, vagy tompítja a többit. Nem külső hatásokat kell várni, belsőleg kellene a fűszereket hadrendbe állítani. Semmiképp se a tejszín meg a fokhagyma kell domináljon benne, mert az a könnyű siker. Mélyre kell menni. Szembe kell nézni bizonyos dolgokkal.

Tehát kéne egy jó séf?

Kimondtad. Kéne egy jó séf, aki tud az ízekkel bánni.

Mit szoktál olvasni és mit olvasol az uh.ro-n?

Két-három könyvet olvasok egyszerre, általában, mint most is, gasztronómiai témájút. Az ízek és az utazás nagy kedvelője vagyok.

Nem mondom, hogy napi uh.ro fogyasztó vagyok, de azért 2-3 naponta megnézem a cikkeket, hacsak valami nem olyan történik, és akkor valaki átküldi, hogy: Ezt olvastad? Általában ti vagytok az az újság, aki tud olyan megosztó tartalmat generálni, ami nagyon gyorsan futótűzszerűen tud terjedni. Ha valami nagyon izgi van nálatok, akkor nem kell én felmenjek az uh.ro oldalára, mert valaki előbb-utóbb átküldi.

Azért fizettem elő, mert a palettát színesítitek, kell egy olyan hang is, ami nem az egyent nyomja. Én azt mondom, ti egy picit másabbak vagytok, másképp láttok dolgokat, mertek élesebben kanyarodni néha. Úgy éreztem, hogy ezt két cigaretta árával lehet támogatni és kell is.

Szerintem jó úton vagytok, ezeket a sorozatokat hiányolom, amikor úgy érződik, hogy egy adott tematikába mélyebbre mentek, és amikor olyan dolgokkal foglalkoztok, amivel más nem. Kérdezzük meg a kukás bácsit, hogy ő mivel foglalkozik. Szerintem ezt ti jól le tudjátok fordítani, vannak bizonyos, nem fókuszban levő témák, amik érdekesek tudnak lenni, ha valaki rávilágít valamilyen szempontból.

Az uh.ro nem sablon, olyan dolgokat is leírtok, amit más nem ír le, néha ilyen nagyon cukin vagytok kekecek, néha túltoljátok a kekecséget, ezt azért el kell mondjam, hogy nem mindig látjuk ugyanúgy a világot, de ez szerintem hozzátartozik ahhoz, hogy konstruktív viták legyenek. Ami ritka, nagyon ritka.

Ja, még tudod, hogy mit bírtam az uh sztoriból? Nagyon tetszett rég-rég Csedőnek a kampánya. Akkor még kezdő udvarhelyiként néztem. Mindenki tudta, hogy nincs esélye, de ti a falig elmentetek, a többi a választókra volt bízva.