Trappista sajtos puffancsok

Az olvadó sajt illatánál csak az istenibb, amikor az fokhagyma- és friss fűszerillatokkal keveredik.

Olyan sok pogácsarecepttel lehet találkozni a neten meg különböző receptes könyvekben, hogy úgy döntöttem, most egy picit más sajtos finomságot készítek.

A tésztája pihe-puha kelt tészta, aminek közepében sajt van, a teteje pedig fokhagymás-zöldfűszeres olvasztott vajjal van megkenve.

Ez is a darázsfészek sorsára jutott. Tíz perc múlva egy darab sem volt belőle.

Hozzávalók (12 darab):

A tetejére:

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A tejben elkeverjük az olvasztott vajat. A lisztbe tesszük a sót, majd hozzáöntjük a kissé felfutott élesztőt, és a tejes keveréket. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Letakarva 30 percig pihentetjük.

Ha kétszeresére nőtt, egy nyújtódeszkára borítjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. A kis tésztadarabokat szétlapítjuk, a közepébe teszünk egy darabot a felkockázott sajtból, majd széleit behatjuk, és kis golyókat formálunk belőlük. A kis gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és addig pihentetjük, amíg a sütő felmelegedik 180 fokra.

A tepsit a sütőbe toljuk, és 15 perc elteltével kivesszük. A vajat a reszelt fokhagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel felforraljuk, majd egy ecset segítségével a félig kész gombócokra kenjük.

Megszórhatjuk egy kis parmezánnal, vagy reszelt sajttal is. Újabb 10 percre a sütőbe toljuk, és aranybarnára sütjük. Langyosan tálaljuk. Vigyázzunk, ha melegen szeretnénk enni, mert a sajt a közepében nagyon hosszú ideig tűzforró marad.

Tipp:

1. Friss zöldfűszerek helyett használhatunk szárított fűszereket is. A végeredmény viszont sokkal fincsibb, ha friss alapanyagokat használunk.
2. Én néhány puffancs közepébe a sajt alá pikáns szalámiszeleteket is tettem.

A cikk megjelenését a Keresztúri támogatta. További recepteket itt találsz »