Tovább tart a vihar- és árvízveszély

Viharos időjárásra vonatkozó narancssárga, illetve sárga jelzésű figyelmeztetést is kibocsátott szerdán az Országos Meteorológiai Szolgákat. Előbbi 16 megyére, utóbbi tíz megyére és Bukarestre érvényes, Hargita megye mindkét kategóriába beleesik.

A narancssárga jelzésű viharriasztás szerda 14 órától csütörtök 6 óráig tart, és Argeş, Bákó, Brăila, Brassó, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Hargita, Ialomiţa, Prahova, Tulcea, Vâlcea, illetve Vrancea megyére terjed ki.

A jelzett időszakban 70-90 km/h-s széllökések és zivatarok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 30-40, elszórtan az 50-70 litert négyzetméterenként.

A sárga jelzésű riasztás szerda 10 órától csütörtök 8 óráig tart, és Bákó, Konstanca, Giurgiu, Hargita, Iaşi, Neamţ, Szeben, Teleorman, Vâlcea, Vaslui megyére, illetve Bukarestre terjed ki.

Az érintett térségekben villámlásoktól kísért záporokra, helyenként szélviharokra és jégesőre lehet számítani, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

A várható esőzések miatt

több folyó vízgyűjtő medencéjére elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget is elrendeltek a hidrológusok. A riasztás csütörtök reggelig van érvényben.

A prognózis szerint szerda 12 órától csütörtök 10 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki. A vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér megye), Nagy-Küküllő (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye), Olt (Hargita, Kovászna, Bassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Argeş (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ialomiţa megye), Buzău (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye), Râmnicu Sărat (Buzău és Vrancea megye), illetve Putna (Vrancea megye).

Az árvízriadó a következő folyókat is érinti: Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Suceava (Suceava megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), Szeret (Bákó, Vrancea és Galac megye), Jijia (Botoşani és Iaşi megye), Prut (Vaslui és Galac megye), illetve az összes dobrudzsai folyó (Tulcea és Konstanca megye) – olvasható az Agerpres oldalán.

A hét eleji előrejelzés szerint Udvarhelyen már csütörtökre kitisztul az idő, igaz, hűvősebb lesz, a weather.com szerint 23 fok lesz a nappali maximum. Hétvégéig azonban a hőmérséklet várhatóan visszanő 30 fokra.