Tovább tart a kánikula

Meghosszabbította keddig, augusztus 29-ig az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a több keleti és délkeleti megyére vonatkozó másodfokú (narancssárga) hőségriasztást, az északnyugati, déli és néhány központi megyére elsőfokú (sárga) riasztás érvényes – írja az Agerpres.

A meteorológusok szerint kedden Munténia déli és keleti részén, Moldva nagy részén és Konstanca megyében fokozódik a kellemetlen hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali hőmérséklet csúcsértéke eléri a 37-39 Celsius-fokot, éjszaka 18-22 fokig hűl le a levegő.

Körösvidék északi területein, Máramaros, Erdély és Moldva nyugati részén, valamint helyenként Olténiában, Munténiában és Dobrudzsában is nagyon meleg lesz kedden is, 33-36 fok közötti maximumokkal és 17-21 fok közötti minimumokkal.

Kedden hajnali 2 órától délig Krassó-Szörény, Temes, Arad, Hunyad, Mehedinţi és Gorj megyében villámlással kísért záporokra, az 55-65 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert, helyenként a 40 litert is négyzetméterenként.

Udvarhelyen

hétfőn 34, kedden 32 Celsius-fokos maximális hőmérsékletre számíthatunk, a minimumok 16-19 fok körül alakulnak. Szerdától várható enyhülés, amikor némi zápor kíséretében 24 Celsius-fokra hűl a legmagasabb hőmérséklet, a minimum 16 fokos marad. Három napig esős időt jósol a weather.com alkalmazás, szombaton lesz újra jó idő, de már csak legtöbb 25, illetve 27 Celsius fokra emelkedik aznap és vasárnap.

Tanácsok a forró napokra

A Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU), közleményében felhívja az emberek figyelmét arra, hogy az említett időszakban kerüljék a zsúfolt helyeket, a fizikailag megerőltető és megterhelő tevékenységek végzését a napon 11 és 18 óra között.

Javasolják a könnyű, lenge, vékony, világos színű pamutruhák, kalap és napszemüveg viselését, legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztását naponta, ami lehetőleg ne legyen túl hideg. Nem ajánlják az alkoholtartalmú italokat, a zsíros ételeket és a koffeint, helyette válasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket – írják a közleményben.

Emlékeztetik a polgárokat, hogy a tartós hőség és a szárazság idején tilos az avar, a száraz növényzet elégetése.

Mit ne hagyjunk az autóban?

Gyermeket semmikép, mivel ők nem tudják olyan gyorsan szabályozni a testhőmérsékletüket, fennáll náluk a túlmelegedés (hipotermia) veszélye. Ugyanígy a háziállatok se maradjnak a gépjárműben.

Azokat a tárgyakat is érdemes a napokban otthon hagyni, amelyek a meleg hatására veszélyesek lehetnek az autóban tartózkodók számára. Ilyen a dezodor tubusa, amiben gáz van, az öngyújtó és az antibakteriális gél, amelyek robbanást okozhatnak

Kiemelt kép: unspash.com/ fotó: Pawel Janiak