Tovább szigorítanak Székelyudvarhelyen: 7,56 ezrelékes a fertőzöttség

További szigorító intézkedések lesznek érvényesek, döntötte el 22-ei ülésén a helyi katasztrófavédelmi bizottság.

A polgármesteri hivatal honlapján közzétett szigorítások szerint bezár a város összes játszótere, a városi bölcsőde (utóbbi már a héten is zárva volt, és zárva is marad november 1-ig), de felfüggesztik a vasárnapi autópiacot, a délutáni iskolán kívüli tevékenységeket (after-school jellegű programok) és a hagyományos helyi termelők vásárát is. A szigorítások mindaddig érvényben maradnak, amíg Székelyudvarhelyen az 1000 főre eső koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 3-at – írják.

Kérdésünkre Venczel Attila főjegyző, a helyi operatív törzs illetékese elmondta, hogy jelenleg ezer lakosból átlagosan 7,56 fertőzött van Székelyudvarhelyen, ami 301 fertőzést jelent az utóbbi 14 napon. 251 székelyudvarhelyi lakhellyel rendelkező személy van házi elkülönítésben. Összesen 145-en  koronavírus-fertőzéssel fekszenek a városi kórházban, de közülük nem mindenki székelyudvarhelyi – tudtuk meg.

Gálfi Árpád polgármester csütörtökön arról osztott meg Facebook-bejegyzést, hogy Lukács Antal, a városi kórház igazgatója szerint egyre fáradtabb az intézmény személyzete, és minimálisra kellett csökkenteni a nem COVID-19-cel kapcsolatos ellátást, ezért felelős magatartásra kéri a székelyudvarhelyieket.

A határozat azonnali jelleggel érvénybe lép. A fentieken kívül a határozat rendelkezik még a hamarosan következő halottak napja alkalmával betartandó szabályokról is.

A templomokban

a jövő vasárnapi mindenszentek ünnepén kötelező betartani az érvényben lévő járványügyi szabályokat: fertőtleníteni belépéskor a kezet, orrot és szájat fedő maszkot viselni, személyenként kötelező a minimális 4 négyzetméter, illetve a személyek között 2 méteres távolság biztosítása – szabadtéri miséken, istentiszteleteken 1,5 méteres kell legyen ez a távolság. Lehetőség szerint külön útvonalon kell be- és kiengedni a hívőket kijelölve ezeket, a köhögő, orrfolyós, tüsszögő, lázas személyt tilos beengedni a templomba, ahová jól látható helyre kell kifüggeszteni a jelenleg érvényben lévő kötelező járványügyi intézkedések listáját.

Azokat a kegytárgyakat, amelyekkel a hívők is érintkeznek, és a gyakran megérintett felületeket, mint a kilincs, a padok, a székek, minden használat után le kell fertőtleníteni.

A temetőkertekben

is kötelező a maszkviselés, valamint a 2 méteres távolság tartása, ahogy a kegytárgyakat, gyertyákat, virágokat árusító üzletekben is.

A temetőbe tilos beengedni a köhögő, orrfolyós, tüsszögő, lázas személyt. Külön útvonalat kell kijelölni a bejövő illetve a kimenő forgalom számára, illetve jól látható helyre kell kifüggeszteni az érvényben lévő járványügyi szabályokat. A síroknál egyszerre nem tartózkodhat több mint 6 személy, ha azok nem egy háztartásban élnek. Zsúfoltság esetén, ha már nem betartható a személyek közötti 2 méteres távolság, a temetőkbe ideiglenesen fel kell függeszteni a belépést mindaddig, amíg csökken a bent lévő személyek száma – hívják fel a figyelmet a szigorító intézkedéseket tartalmazó közleményben.