Tovább lesz érvényes az egészségügyi kártyát helyettesítő igazolvány

Az egészségügyi kártyát helyettesítő igazolvány ezentúl nem csak 60 napig, hanem az új kártya kiállításáig érvényes. Az erre vonatkozó rendeletet szerdán írta alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.

Valeria Herdea az intézkedésről beszámoló CNAS-közleményben emlékeztetett arra, hogy az elvesztett, ellopott, megrongálódott vagy a személyazonossági adatok változása miatt érvényét vesztett egészségügyi kártyákat helyettesítő igazolványok mindeddig csak 60 napig voltak érvényesek. Mivel azonban az új kártya kiállításának időtartama meghaladhatja a két hónapot, a biztosítottaknak olykor több sort is ki kellett állniuk a helyettesítő igazolványért. Az új rendelkezés a fölösleges sorbanállást és a bürokratikus lépéseket küszöböli ki.

Az új kártyát postán vagy elektronikus úton is lehet kérvényezni. A kérvényhez csatolni kell a személyazonossági igazolvány másolatát, illetve a kártya kiállítási díjának befizetéséről szóló bizonylatot.

A kártyát helyettesítő igazolványt szintén postán vagy elektronikus úton kaphatja kézhez a kérelmező. Azok, akiknek a nevére soha nem állítottak ki egészségügyi kártyát, a kártyát helyettesítő igazolvány nélkül jogosultak az egészségügyi ellátásra.