Toszkána a Küküllő mentén

A Kápolna-hegy nekem, aki Héderfáján nőttem fel, mindig hozzátartozott ahhoz a tájhoz, ami bennem otthoni érzéseket keltett és kelt.

Hosszú ideig éltem külföldön, és talán ezért is összeszorul a gyomrom, amikor nyugatról érkezve felérünk a Csergedi-hegyre és onnan már csak leereszkedünk a völgybe, ahol szülőfalum, Héderfája fekszik. A Kis-Küküllő mente e szakaszát sokan Toszkána tájaival hasonlítják össze.

fotó: Soós Róbert

Ugyanezt az érzést keltette Heiner Oberrauchban is, aki 2001-ben elhatározta, hogy borpincét épít ide. Sok adminsztratív és analitikus munka után 2004-ben le is tette a Villa Vinèa pincészet alapköveit. 2006-ban betelepítették a szőlőt (12 szőlőfajtát), utána épült a borpince és 2011-ben meglett az első bor.

Amit nem látunk a torony mögött

Sokan kérdik, hogy ez régi pincészet-e, ami fel lett újítva. Nem. Az épület, amit kívülről látunk, az egy torony. A középkori erdélyi templomtornyok mintájára tervezték, hiszen Erdélyben utazva szinte minden falunak feltűnik már messziről a templomtornya, melyek nemcsak tempomba hívták és hívják az embereket, hanem réges-régen, a GPS nélküli időkben az utat mutatták. Amit nem látunk a torony mögött, az a pince. Azért, mert mint minden becsületes pince, a föld alatt van. Ennek legfőbb célja a természetes konstans hőmérséklet biztosítása. Héderfája és a Küküllő menti borvidék falvaiban nincs olyan ház, aminek ne lenne borpincéje. Persze, nem lehet a professzionális pincékkel összehasonlítani, de még működőképesek, vagy azok voltak.

Szüleink, nagyszüleink inkább mellékelfoglaltságként, – vagy mert hozzátartozott az önellátó életformához, – készítették a bort. Ez elég volt egy évre. Amit nem dolgoztak fel, eladták. E borok aromásak voltak. Legtöbbjébe intenzív illatú Muskotály vagy Fehér Izabella került, így félreismerhetetlen volt az ízük. Viszont ezekben a borokban mindig lehetett érezni a pince szagát, a hordó megviselt ízét, de ezek is mind otthoni emlékeket idéznek fel.

Velük mazsolázik a Contessa

A Villa Vinèa borait nem lehet összehasonlítani a házi borokkal. A precízen kifőzött és professzionálisan tárolt borok ízei magukban hordják a Küküllő mente tipikus aromavilágát.

A fehér borok büszkén fitogtatják ropogós savasságukat és vörös borok is megteremnek már itt – főleg a hideget szerető Pinot Noir, de a Feketeleányka vagy az osztrák Zweigelt is.

A két pincemester: a héderfáji Dénes Mihály és Celestin Lucin olasz borász, az előbbi tanácsadója, száraz borokat készítenek. Ők ezt a nagyvilági stílust választották.

A mostani divat a száraz borokat diktálja. Így például az alig 3,5 gramm /liter cukrot tartalmazó Fehérleányka ki tudja bontakoztatni a virágos, mezőillatú aromáját. Könnyed és üdítő. Nem lepi el egy édeskés, ragacsos réteg, ami inkább lehúzza az ilyen aromás borokat, mint felemeli.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?

Habár vannak még olyanok, akik az édeskésebb borokat szeretik, mégis sokuk a Villa Vinèás borral meg van elégedve. Egyetlen édes boruk van, a Contessa desszertbor, amit szárított szőlőből készítenek. A szőlőt ehhez a borhoz a toronyban szárítják. Mazsolás, mézes íze van, de egy érett citromra emlékeztető savassága is, ami nagyon elegánsan kiegyensúlyozza az édességet.

A Contessát desszerthez ajánlatos inni. Egyik hétvégén egy román séf látogatott el a Villa Vinèához és egy a Contessára szabott desszertet készített. Eperhab, méz, penészes sajt és paradicsom. Kicsit rendetlenül hangzik, mintha összedobtuk volna, amit hirtelen a hűtőben találtunk, de az íze nagyszerű volt.

Az eperhab éppen olyan, mint amit édesanyám készített régebb, az édes paradicsom a mézzel csodálatos kombináció. Emellett ugyanazokat az ízeket találtuk meg a borban is: méz, friss paradicsom, a sajt kissé kesernyés aromáját a bor felüdítette. Teljes harmóniában voltak az ízek.

Én most büszkén mondhatom magamról, hogy e pincészet tagja vagyok. Nagyapám és édesapám is biztos büszke lenne rám, hogy habár nem is mint pincemester, de valamilyen formában mégis tovább vittem a családi tradíciót.

Villa Vinèa

Székhely: Mikefalva
Borvidék: Erdéyi medence, Kisküküllő mente
Alapítva: 2004
Hektár: 70
Szőlőfajták: Feher Leányka, Királyleányka, Sauvignon Blanc, rajnai, Rizling,Gewürztraminer, Muskotály, Chardonnay, Kerner, Feketeleányka, Pinot Noir, Merlot, Zweigelt
Talaj: agyagos, vízhatlan márvány, homok, homokkő
Magasság: 330-350 m
Borász: Celestino Lucin, Dénes Mihály
Nyitvatartás: nyáron: 10 – 18, télen: 9 – 17
Weboldal: villavinea.com
Telefonszám: +40365505107