Törvénytelen volt a DNA főügyészének leváltása

Elmarasztalta kedden Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) abban a perben, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kezdeményezett a DNA-főügyészi tisztségből való menesztése miatt.

A strasbourgi székhelyű EJEB keddi közleménye értelmében Románia megsértette a volt korrupcióellenes főügyész jogait azáltal, hogy mandátumának lejárta előtt menesztette tisztségből.

Az EJEB egyöntetű döntése szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga (amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke szavatol), valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való joga (amelyet az Egyezmény 10. cikke ír elő).

Kövesinek nem állt módjában érdemben megfellebbezni a leváltására vonatkozó döntést, a fellebbezést ugyanis csak a leváltásáról szóló elnöki rendelet ellen nyújthatta volna be, menesztésének valódi indokát (a korrupcióellenes törvények reformjának bírálata), nem támadhatta meg.

Az EJEB szerint a véleménynyilvánítás szabadságához való joga azért sérült, mert egy közérdekű téma kapcsán tett bíráló nyilatkozatai miatt váltották le. Korrupcióellenes főügyészként a feladatai közé tartozott, hogy kifejtse véleményét a bírákat és ügyészeket, ezek függetlenségét, illetve a korrupció elleni küzdelmet érintő törvénymódosításokról.

A döntés értelmében Kövesi idő előtti menesztése szembemegy az igazságszolgáltatás függetlenségének elvével is, ugyanakkor elbátortalanította őt és más bírákat és ügyészeket attól, hogy részt vegyenek az igazságügyi reformot érintő vitákban.

Agerpres