Törvényszegés vagy túlkapás történt?

Halála után sok évvel még mindig port kavarnak Wass Albert írásai. Vagy csak a személye?

A csíkszeredai rendőrség gyanúsítottként idézte be május 21-én az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnökét, Sorbán Attila-Örsöt, a 2018. október 12-én, Székelyudvarhelyen megtartott Wass Albert Estek című rendezvény kapcsán – értesültünk az EMI közleményéből. A szervezőket a 31/2002-es kormányrendelet megsértésével gyanúsítják, amelynek értelmében tilos a háborús bűnösök személyi kultuszát ápolni, és Wass Albert is szerepel a hatóságok fekete listáján.

Az említett szervezet elnöke és az udvarhelyi lokáltulajdonos is értetlenül áll a helyzet előtt, a rendőrségi szóvivő pedig azt mondja: csak a dolgukat végzik.

Az erdélyi arisztokrata családból származó (Czegei) Wass Albert írót azzal vádolták meg a korabeli román hatóságok, hogy több ember kivégzésére bujtotta fel az 1940-ben Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereget. Az írót és apját 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétükben halálra ítélte. Wass Albert a háború után nem tért vissza Erdélybe, 1951-től az Egyesült Államokban élt haláláig.

A kommunista román hatóságok kiadatási kérelmét az amerikai igazságügyi minisztérium több rendben is megvizsgálta, és megalapozatlannak találván, elutasította. Wass Albert halála után az író egyik fia elindította a rehabilitálás romániai folyamatát, de perújrafelvételi kérését a román legfelsőbb bíróság 2008-ban jogerősen elutasította. (MTI)

Az EMI elnöke szerint a székelyudvarhelyi esemény nem sérthette ezt a rendelkezést, mivel a rendezvényen kizárólag a Pannonikum zenekar dalai csendültek fel, amelyek alapját „Erdély-szerte szabadon elérhető” Wass-versek képezték. Az udvarhelyi esemény az író születésének 110. évfordulója alkalmából szervezett erdélyi turné egyik állomása volt, és tudomásuk szerint máshol nem lépett fel a rendőrség a szervezők ellen.

Sorbán Attila-Örs valószínűnek tartja, hogy hatósági ember is jelen lehetett a „nem is titkolt” helyszínen, de nem tudja elképzelni, hogy konkrétan mit kifogásolhatnak, hiszen – állítása szerint – nem volt politikai tartalma az estnek, a műsor „abszolút irodalmi” jellegű volt, amely Wass Albert megzenésített versein keresztül mutatta be „a szülőföld és a nemzet szeretetét”, semmiképpen nem a feszültségkeltés volt a cél. „Attól, hogy zavarja őket (az állami szerveket), ahogyan a magyar feliratok és zászlók is, még nem azt jelenti, hogy kell is hagyni nekik” – jelentette ki.

Az EMI elnöke ugyanakkor különösnek tartja, hogy ugyanaz a törvény tiltja a legionáriusok, vasgárdisták kultuszát is, mégsem okoz problémát a hatóságoknak, hogy Mircea Eliade író az érettségi tananyag része. Tehát szerinte az embert a munkásságától igenis meg lehet különböztetni, Wass Albert „egy gyöngyszem a magyar irodalomban”, de kénytelenek elfogadni az írót elmarasztaló ítéletet, még ha nem is tartják függetlennek azt a bíróságot, amely azt meghozta.

Hasonlóan látja a dolgokat a Felső Gé egyik tulajdonosa és rendezvényszervezője, Szécsi Zsolt, aki jelen volt az eseményen, és nem is adott volna nekik helyet, ha átlépték volna azt a gyűlöletkeltés határát. A biztonság kedvéért meg is kérdezte a turné korábbi állomását befogadó (vásárhelyi) házigazdát, aki jó szívvel ajánlotta a zenekart. „Csak rockzene volt, nem volt semmi olyan. A románok szóba se kerültek, se Trianon, se semmi” – jegyezte meg.

Mint kiderült, őt is behívták a rendőrségre, még az év elején, ugyancsak gyanúsítottként, de ejtették a vádat vele szemben. „Szerződésünk volt, hogy ők (a szervezők) felelnek a rendezvényért, mi csak bérbe adtuk a termet” – magyarázta Szécsi, akit a rendőrök arról biztosítottak, hogy román személy esetében is ugyanúgy jártak volna el.

Mit mond a rendőrség?

Megkeresésünkre Gheorghe Filip rendőrség szóvivő megerősítette a hírt, hogy kihallgatták a szervezőket. Hivatalból indítottak eljárást, miután az internetről és plakátokról tudomást szereztek a rendezvényről. Arról nem nyilatkozott, hogy konkrétan mi keltette fel a gyanút a rendőrökben, de arra engedett következtetni, hogy egyszerűen Wass Albert nevére kapták fel a fejüket. – Lássuk be, hogy ellentmondásos személyről van szó – jegyezte meg.

„A rendőrség nem mérlegel, nem latolgat, hanem elvégzi a nyomozást, az esemény törvényességét ellenőrzi, és az ügyész dönt” – fogalmazott Filip. Ha bebizonyosodik, hogy nem volt semmi, akkor nem emelnek vádat a szervezők ellen. A bizonyítás terhe az ügyészre hárul, ő kell bizonyítsa, hogy nem tartották be a törvényt – mondta. „Nem fogjuk meghaladni a hatáskörünket, de nem is hagyhatjuk figyelmen kívül az esetet” – biztosított a szóvivő.

Az említett jogszabály megsértése 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. Wass Alberthez kapcsolódó rendezvények szervezése miatt a gyergyószentmiklósi ügyészség indított eljárást 2013-ban, de végül nem emelt vádat az érintettek ellen.