Törvénnyel szabályozzák a vadkárok megtérítését

A vadkárok megtérítését szabályozó határozatot fogadott el szerdai ülésén a kormány, a vadkárok kifizetésére 8 millió lejt különítettek el – olvasható az Agerpresen. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a döntés célja a vadkárok méltányos és gyors megtérítése, a jogok és kötelezettségek világos megfogalmazása. 

A határozat a vadászati és vadállomány védelméről szóló 2006/407-es törvény 1-es és 2-es mellékletében szereplő fajok által okozott károk megtérítési módját és a végrehajtáshoz szükséges egyes intézkedéseket írja elő.

Szabályozza a mezőgazdasági termények, háziállatok és gépjárművek tulajdonosainak jogait és kötelezettségeit, illetve a vadállomány kezelőinek kötelezettségeit és felelősségét, a kártérítés megítélést és kifizetését.

Az emberi sérüléssel vagy halálos áldozattal járó vadtámadások után járó kártérítésekkel kapcsolatban 60 napon belül kell a környezetvédelmi tárcának döntésre jutnia. 

Emberi sérülés esetén a kártérítés fedezi a kórházi kezelés költségeit, a jövedelemkiesést arra az időszakra, amíg a sérült munkaképtelen és az erkölcsi kártérítést.

Amennyiben halálos áldozata van a vadtámadásnak, fedezik a temetés költségeit, valamint az elhunyt családja a garantált bruttó alapbérnek megfelelő hozzátartozói nyugdíjat kap.

A terményeket ért károknál beleszámolják a megtérítendő költségekbe az elvégzett szolgáltatásokat (szántás, üzemanyag, vetőmag stb.)

A vadállatok okozta közlekedési balesetek esetében a gépjárműben keletkezett károkat a közútkezelő fizeti ki, ha nem jelezte táblával a vadveszélyt, ellenkező esetben a környezetvédelmi minisztérium fizet.

A határozat szerint, amennyiben a vadállomány kezelője, a mezőgazdasági terület és állatállomány tulajdonosa teljesítette a kármegelőző feladatait, a kártérítést a környezetvédelmi minisztérium kell fedezze.

Kiemelt kép: archív fotó, Szilágyi István
Agerpres