Toró Dávid, le a kalappal!

Toró Dávid az országoson, fotó: archívum/GÁL ELŐD

Három udvarhelyi versenyzővel érkezett meg a román korosztályos asztalitenisz csapat Strasbourgba augusztus 25-én, a Euro Mini Champs elnevezésű nemzetközi asztalitenisz-versenyre. A hazai U12-es országos bajnokcsapat, a Székelyudvarhelyi ISK mindhárom tagja: Toró Dávid, Bărdaș Márk és Sebők Márton is utazhatott edzőjük, György István kíséretével.

A mini kadett korosztály (U11, U13) legrangosabb európai viadalán Toró Dávid és Bărdaș Márk az U11-es korosztályban állt asztalhoz, Sebők Márton pedig a nála egy évvel nagyobbakkal, az U13-asokkal mérkőzött meg.

„Papírformáról nehéz beszélni, egyrészt a sportolók zsenge kora, avagy az ezzel járó kiszámíthatatlan formaingadozás miatt, de az esélylatolgatást az erőviszonyok feltérképezésének nehézsége is bonyolítja” – olvasható György István nyilatkozata a kontinensviadalt megelőzően, de azt azért tudtuk, hogy Toró Dávid felveheti a versenyt korosztálya legjobbjaival, hiszen őt is köztük tartják számon Európában.

Három teremben, 38 asztalon, közel 600 sportoló – jelentkezett Strasbourgból István – akinek a Facebook-tudósításából követhettünk az eredményeket –, még mielőtt az ifjú sportolók belevágtak.

Tökéletesen vette selejtező csoportját

Dávid francia ellenfelét 3-0, míg litván ellenfelét 3-1 arányban győzte le. Hasonlóan kezdett Bărdaș Mark is, francia ellenfelét 3-0 arányban, míg a csoportban kiemelt osztrák sportolót 3-1 arányban múlta felül. Sebők Márton a nagyobb korosztályban nem találta formáját, olasz és francia ellenfelétől 3-0, míg holland ellenfelétől 3-1 arányban veszített.

Toró Dávid egyaránt 3-0-ás győzelmet aratott moldvai, francia és spanyol ellenfelei felett a második körben. Bărdaș Mark ugyan francia ellenfelével alulmaradt 3-1 arányban, de két győzelemmel az ír és egy másik francia ellen, bebiztosította a második helyen a továbbjutást.

Három teremben, 38 asztalon, közel 600 sportoló Strasbourgban, fotó: Euro Mini Champs Facebook-oldal

Másnap a harmadik csoportkört is kipipálta Dávid, francia ellenfelét 3-0 arányban, török ellenfelét pedig nagy csatában 3-2 arányban legyőzve jutott tovább. Bărdaș Mark is menetelt tovább, nem bírt bolgár ellenfelével, viszont a francia ellen a sírból hozta vissza a meccset és szerezte meg a második továbbjutást érő helyezést.

És bingó! Fantasztikus!

– jelentette István, amikor Toró Dávid megnyerte a negyedik, és egyben utolsó csoportkört, és bejutott az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé. Bărdaș Marknak a legjobb 48 közül nem sikerült a főtáblára jutni, belga és francia ellenfele ezúttal jobbnak bizonyult.

Dávid azonban tovább folytatta tökéletes menetelését, a főtábla első fordulójában 0-2-ről hozta vissza a mérkőzést a cseh Olejnik ellen, és bejutott a legjobb 16 közé. „És még lehet tetőzni, egyszerűen fantasztikus a csóró!” – írta István, miután a francia ellen is 1-2-ről hozta vissza a meccset, és nyert 3-2-re, és jutott a legjobb nyolcba Toró Dávid.

Remekül kezdett és játszott Dávid az Európa Bajnokság negyeddöntőjében, de a németek honosított kínai játékosa, Lukas Wang fordított, és onnan már magabiztosan, 3-1 arányban győzte le a remek formában játszó székelyudvarhelyi tehetséget. Dávid, dicséretére legyen mondva, a helyosztókat is komolyan vette. Miután a spanyolok legjobbja ellen magabiztosan nyert, francia ellenfelét is megverte, így az ötödik helyen végzett. Hogy fokozzuk: 12 mérkőzéséből 11-et megnyerve, csak a a végül bajnoki címet megnyerő Lukas Wangtól kikapva lett ötödik.

György Istvánt idézve: „Toró Dávid, le a kalappal!”.