Tőlük kedvet kapsz, hogy megszegd a szabályt

Breaking the rules, avagy áthágni a szabályokat – ezzel a mottóval rendezik meg az első TEDxUdvarhely konferenciasorozatot szeptember 11-én, a városi moziban. A fellépő tizenkét előadó között lesz világjáró riporter, finn oktatási szakember, 19 évesen szerzetesközösségbe lépett segítő nővér, magyarországi színész-rendező, kolozsvári egyetemi tanár és Colectiv-túlélő is, egy közös ponttal: mindannyian valamit másképpen csinálnak, mint ami megszokott, mindezt eredményesen.

Mi is az a TED? 

Technology, entertainment, design, azaz technológia, szórakozás, tervezés – ezt rövidíti a TED mozaikszó. A rendezvény különlegessége, hogy az előadóknak legfennebb 18 percük van arra, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.

Na, de mire utal az X?

Ez a licenszalapú, önálló helyi szervezésű TED-eseményeket foglalja össze világszerte. Most Udvarhely is megkapta a licenszet egy ilyen előadássorozat megszervezésére, a legkisebb romániai városként. A megkérdezett városlakók ilyen véleménnyel voltak erről.

– A TEDx konferencia arról szól,

hogy új szemléletet nyújtson a hallgatóságnak az előadók tudományos, ám emberközeli előadásain keresztül. Főleg egy olyan világban, melyet a közösségi háló okozta szemléletbeli beszűkülés jellemez – fogalmazott Pálfi Kinga, a TEDxUdvarhely projektmenedzsere.

„Ez a konferencia egy jó példája annak, hogy amikor öt, hat, nyolc ember összeül, akkor akár egy egész közösséget is meg tud mozgatni” – utalt arra, hogy az egyébként teljesen apolitikus rendezvény több, önkéntes alapon résztvevő szervező munkája, amihez az adminisztratív hátteret a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház biztosítja.

A megye első TEDx konferenciája háromnyelvű lesz – mondták el az esemény sajtótájékoztatóján a szervezők: nyolc magyar, két román és két angol előadást hallhat majd a közönség, de szinkrontolmácsolás is lesz, fejhallgatókat azonban korlátozott számban tudnak biztosítani a szervezők.

Na, és kik a fellépők?

A legfennebb tizennyolc perc időtartamú előadással készülő előadók között lesz Botházi Mária író, szerkesztő, egyetemi oktató, aki Székelyudvarhelyen született, és jelenleg Kolozsváron él. Több erdélyi lapnál dolgozott újságíróként, jelenleg a Főtér portál publicistája. A Koinónia kiadónál megjelent kötetei (Biorobot – 2019 és Boldogság juszt is a tiéd – 2016) több kiadást is megértek. 

A világjáró, „diktatúra-specialista” riporter Lukács Csaba szintén környékünkről való, Parajdról indulva száznál is több országot járt már be újságíróként és egy nemzetközi mentésekre szakosodott segélyszervezet önkénteseként. Jelenleg Budapesten él, a Magyar Hang hetilap újságíró-lapigazgatója. 

Darvas Piroska segítőnővér 19 évesen lépett be Bécsben a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek nemzetközi szerzetesközösségébe, és több mint 20 éve tért vissza Romániába. Marosvásárhelyen egyetemisták körében lelki, szellemi, közösségépítő tevékenységet folytatott, jelenleg Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos házat vezeti. 

Nagy Zsolt Európa legfiatalabb távközlési minisztereként tevékenykedett 2004 és 2007 között, majd egy nehéz időszak után – ami egy több mint két éves börtönbüntetést is magába foglalt –, a magánszférában építette újra karrierjét. 

Csala Dénes adatvizualizációs szakember, egyetemi adjunktus és kutató Csíkszeredában nőtt fel, jelenleg a Lancaster-i Egyetemen és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem munkatársa, számos kutatási projekt vezetője, illetve aktív résztvevője. 

Az ugyancsak Csíkszeredában született Bedő Imre közgazdász, a Férfiak Klubja alapítója is az előadók között lesz.

Csibi Magor, a komfortzónájából kilépve, évekkel ezelőtt a Távol-Keletre ment, hogy új kihívásokat, szabályokat és perspektívákat találjon, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Korea ügyvezető igazgatója volt. Korábban a WWF Románia igazgatójaként tevékenykedett. Szöulból való hazatérése óta a Trend Consult céggel közösen olyan vezetőket képez ki, akik képesek a konstruktív szervezeti kultúrák felépítésére.

A magyar fellépők listáját Anger Zsolt magyarországi színész-rendező zárja, aki már több alkalommal is dolgozott a Tomcsa Sándor Színház társulatával, így több udvarhelyinek is ismerős lehet már a neve.

Román nyelvű előadást hallhatunk

Anna Maria Popa kulturális menedzser, színházi producer, fesztiváligazgató részéről, aki 2015 óta vezeti a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházat, valamint a Colectiv tragédiát is túlélő Oana-Maria Rotariutól, aki a szépségiparban, illetve üzleti elemzőként is tevékenykedik.

Angol nyelven tart majd előadást

Christopher Worman, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány létrehozója, számos nemzetközi jótékonysági közösség, illetve projekt kezdeményezője és vezetője. 

Jukka Sinnemäki pedagógus Finnországból érkezik, ahol olyan innovatív módszerekkel oktatja a gyermekeket, amelyeket bármelyik hazai iskolában megirigyelnének, ajánlják az előadót. A finn oktatásról és Sinnemäki módszereiről szóló beszámolót székelyföldi pedagógusok élményeiből itt olvashatod.

JEGYEKET, BÉRLETEKET!

A TEDx Udvarhely szeptember 11-ei konferenciájára csütörtöktől, augusztus 19-e déli 12 órától lehet jegyet váltani online, a tedxudvarhely.com oldalon, ezek ára egységesen 100 lejbe kerül, melyek a szakmai program mellett ebédszünetet és kávészünetet is tartalmaznak, valamint további meglepetéssel is készülnek a szervezők a hallgatóság számára, aminek reményeik szerint egy napvégi koncert is része lesz majd. Érdemes azonban igyekezni a jegyvásárlással, a megszerzett licensz alapján csak 100 darab jegyet adhatnak el a szervezők.