Tőkés Lehel az EMSZ megyei elnökjelöltje

Fotó: HODGYAI-LŐRINCZ ESZTER

Tőkés Lehelt indítja Hargita megye tanácsának elnöki címéért az Erdélyi Magyar Szövetség – derült ki a szerdai, április 24-ei sajtótájékoztatón Csíkszeredában a megyei tanács épülete előtti téren.

A bejelentés előtt Zakariás Zoltán, az EMSZ elnöke arról beszélt, hogy Erdély szinten az erdélyi magyarság nincs jó helyzetben, elsősorban a demográfiai, másodsorban a gazdasági problémák miatt. Mégis úgy gondolják mint a közélet szereplői, hogy Hargita megye többet tud, mint, ami jelenleg látszik és többet is érdemel. Nem látják azt, hogy a „tizenvalahány éves állandó vezetés” próbálkozna, hogy kihasználja a Hargita megyében rejlő potenciált.

„Ezért, mivel a versenytársainknál gyakorlatilag ugyanaz a csapat készül újrázni, mi egy szakmailag felkészült, komoly, jövőbe tekintő alternatívát kívánunk állítani.” A csapat élére pedig Tőkés Lehel kerül, aki 25 éve foglalkozik közösségszervezéssel civil szervezetekben, később a politikában is. Négy éve megyei önkormányzati képviselő, belülről látja azokat a problémákat amelyeket a megyei tanács működésében meg kellene változtatni. „Bízunk benne, hogy egy fiatalos, konstruktív és aktív tényezője lesz a megye vezetésnek” – tette még hozzá Zakariás és átadta a szót Tőkésnek.

Nekik Hargita megye az első!

Az EMSZ megyei tanácselnök-jelöltje arról beszélt, hogy nehéz napokat okozott neki pár héttel ezelőtt a szövetség választmánya, amikor felkérték őt a tisztségre. Számára a család a fontos, hangsúlyozta, ezért feleségével és négy lányával beszélt elsősorban, akik „hál’ Istennek ebben az ügyben is mellém álltak és támogatnak a nehéz másfél hónapban.”

Úgy gondolja, hogy jó értelemben véve ő egy önző ember, mert azért dolgozik itthon Hargita megyében, Székelyföldön, a megyei tanácsban és azért vállalta a jelöltséget is, hogy ne csak most tudjon a családjával lenni, hanem majd a későbbiekben is. „Rövidesen felnőnek a lányaim, lesznek gyerekeik, lesznek unokáink, és ne járjanak úgy, mint most a kortársaim, hogy kint élnek külföldön. Itthon tudjanak élni, láthassam az én lányaimat, unokáimat, az ő családjukat, amikor csak akarom, vagy amikor ők akarják, és ne kelljen online beszélnem velük. Azért dolgozunk a kollégáimmal a megyei tanácsban, hogy egy jobb, egy élhetőbb Hargita megyét tudjunk építeni.”

Hozzátette, idei mottójuk: „Nekünk Hargita megye az első!” A megye, a Székelyföld, a szülőföld számukra az első, ezért dolgoznak, erre fogják építeni kampánytervüket. Szeretnék az elmúlt 16 év hibáit kijavítani, de nem akarnak a múltban vájkálni, a jövőt szeretnénk építeni, hogy minél többen itthon maradjanak.

Azokon a településeken, ahol az elmúlt mandátumban EMSZ-es polgármester volt és a tanácsban is többséget szereztek, egy jó közélet tudott kialakulni, nincsenek áskálódások, nincs probléma, jó hangulatú települések fejlődnek, ezt szeretnék megyei szintre is átvetíteni, magyarázta.

Ki szerepel még a listán Tőkésen kívül?

Bár a sajtómeghívó úgy szólt, hogy „A sajtótájékoztató témája az EMSZ megyei jelöltlistájának bemutatója, valamint a június 9-én esedékes önkormányzati választás”, a jelöltlistán szereplők kiléte titokban maradt.

Zakariás szerint teljes listát fognak indítani, amiben megjelenik megfelelőképpen mind a három szék képviselete. A jelenlegi megyei tanácsosok közül többen is újráznak, „továbbviszik az eddig megszerzett tapasztalataikat”. Utalt rá, hogy a sajtótájékoztatón résztvevők közt is vannak jelöltek, illetve fiatalok is kerülnek a listára, de neveket nem árult el.

Tőkés szerint a kellő időben tájékoztatni fogják a választókat a listáról, de egyelőre még néhány kollégájuk vacillál a megyei és a helyi önkormányzati tanácsosság között. Az elnökjelölt újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy nem illetődne meg, ha ő nyerne, és az RMDSZ tanácsosai lennének többségben, szerinte helyi szinten vannak erre már jó példák. De nyilván, saját csapatával dolgozna együtt szívesebben.

A sajtótájékoztató után Lőrincz Árpádot az EMSZ udvarhelyszéki elnökét kérdeztük arról, hogy mit terveznek az udvarhelyszéki településeken. Elmondta, a huszonhat község és város közül tízben indítanak polgármesterjelöltet és körülbelül tizenkettőben tanácsosi listát. Köztük Székelykeresztúron, Szentegyházán, Parajdon, Szentábrahámon, Felsőboldogfalván, Bögözben, valamint Székelyudvarhelyen is.

Székelyudvarhelyen is lesz polgármesterjelöltje az EMSZ-nek

Az udvarhelyi elnök, Nagy Hunor és csapata nagy erőkkel szervezik a helyi jelöltlistát, és nemsokára a lepel is lehull róla, árulta el. Biztosított, hogy saját polgármester jelöltjük van, nem a háttérbe vonulva fognak támogatni valakit, illetve teljes listát is indítani fognak. „Újjáalakult a szervezet, levetették magukról azokat a béklyókat, amik adott esetben visszahúzták a közéleti tevékenységre való fókuszálás szempontjából a csapatot, és most egy fiatal társaság van, teljesen jó arcok.”

Ő is indul, de 2020-as választásokhoz képest csak egy tisztségért, a megyei tanácsosi posztért, a szentegyházi helyi listán nem szerepel a neve. „Szakmailag kihívás. Nem feltétlenül a közéleti civódás, a politikai adok-kapok, ami tetszik ebben a történetben, hanem az, hogy belelát az ember egyrészt a működésbe, látja az összefüggéseket. A tapasztalat az, hogy minél több információval rendelkezik valaki, aki közéletre adja a fejét, annál jobban és tisztábban tud dönteni. Van sok minden, amit javítani a Hargita megyei adminisztrációban, a döntéshozatal előkészítésében, a megyei tanácsülések lebonyolításában, rengeteg olyan visszás dolog van, amit nagyon kevés energiával el lehetne intézni”, magyarázta.

Példaként a tanácsüléseket hozza fel, ahová a pártok már előre meghozott döntésekkel érkeznek, az élő közvetítések nézői csak a kézfeltartásokat látják, ezen szeretné, ha változtatnának, „nem azért, hogy cirkuszt generáljunk, vagy figyelmet keressünk, hanem hogy az emberek számára átláthatóbb legyen többek között a döntések előkészítése.”

Hozzátette, az eddigi munkájukhoz hasonlóan konstruktívan szeretnének együtt dolgozni az RMDSZ-el és adott esetben a román pártok képviselőivel is.