Tojásfestés lépésről lépésre

Eldöntötted már, hogy idén kreatívat, viccest, hagyományost, vagy ezek ötvözetét fested? Nem baj, segítünk.

1. Informálódsz

Elolvasol mindent, ami 10 mondatnál rövidebb tojásfestés, tojásírás, tojásfestés minták, 10 tuti tipp a tökéletes húsvéti tojások elkészítése témakörben.

2. Beszerzed az alapanyagokat, majd szétnézel, mi van otthon

Veszel egy kofrács tojást, nehogy felvásárolják előled, s ne legyen az ünnepre. Veszel 8-10 féle tojásfestéket, néhány magazint és lehúzósokat, hogy ha mégsem jön össze a tojásfestés, akkor is vicces tojásokat varázsolhass az ünnepi asztalra.

Aztán rájössz, hogy van otthon már annyi tojás, hogy két hét alatt sem eszitek meg, ha közben kétszer lesz húsvét, akkor sem. Megtalálod a rég eltett, régen készített kesicét/gicét, a tavaly megvett 8-10 féle tojásfestéket, amit végül nem használtál fel, mert filctollal festettetek tojást. Aztán rájössz, hogy először szét kellett volna nézni otthon, s csak utána elmenni vásárolni.

3. Nekifogsz a munkának

Előtte azonban meg kell hoznod néhány fontos döntést. Például, hogy mit akarsz: ehető tojás-csodákat, vagy olyanokat, amikbe sok energiát fektetsz, s éppen ezért nem szeretnéd, ha majd a gyerekeid vagy a párod hirtelen felindulásból megennék, mielőtt posztolhatnád? Tálba/kosárba szeretnéd majd rakni őket vagy inkább tojásfát készítenél? A gyerekekkel pacsmagolnál, vagy inkább te magad szeretnél alkotni?

Ha tartósat szeretnél, vagy tojásfát készítenél, érdemes kifújt tojásokkal dolgozni. A tojás kifújása egyszerű, bár kissé gusztustalan munka. Egy nagy varrótűvel könnyen kilyukaszthatod a tojás két végét, a lyukat utána tágítsd borsszem nagyságúra!

Érdemes az előtte megtisztított varrótűvel egy kicsit belekotorászni a tojásba, hogy a hártyácskákat felszakítsd, s a tojás tartalma így könnyebben távozzon a héjból. Ezután jön az embert próbáló munka: ki kell fújni.

Ha ez is sikerült, s már céklalkila a fejed, készíthetsz tojásrántottát, ettél már gusztustalanabb dolgokat. A tojáshéjakat mosd ki, szárítsd ki,

s kezdődhet a festés.

A klasszikus:

A hagymahéjban, levelekkel, harisnyával festett tojás.Természetes anyagokat használva, egyszerűen elkészíthető, olcsó, minden szükséges hozzávaló könnyen beszerezhető. Emberi fogyasztásra ez a legalkalmasabb.

A kreatív

krepp-papírral, filctollal, természetes színezőanyagokkal vagy vízfestékkel festett, fonallal körbetekert, csipkével vagy szalvétatechnikával díszített tojások – határ a csillagos ég!

A vicces:

állatkák és vidám arcok tojásból filccel megrajzolva, ráragasztott kiegészítőkkel (szárny, fül, kalap stb.)

A népies(ch)

A kesicével/gicével készített írott tojás. A tojásíró eszközöket magad is elkészítheted, de akkor már tegnap fogj neki a munkának! Itt egy házilag elkészíthető recept kesicére:

Itt pedig Szabó Kinga kolozsvári kézműves, játszóházvezető útmutatásával készíthetsz gicét.

Ha kész a munkaeszköz, már csak melegen tartott viaszra és a kifújt tojásokra lesz szükségünk. A tojásokat megírjuk, hidegen festjük (hogy a viasz le ne folyjon), majd miután megszáradt, láng fölött vagy felmelegített puha ronggyal letöröljük a viaszt.

Egy dolgot jegyezz meg: elsőre nem lesz szép, de ez nem baj! A tojás csúszik, az eszközök nehezen kezelhetőek, a vonalak sehogy sem akarnak egyenesre sikerülni? Légy kreatív, mintázz ahogy szeretnél. Vagy ahogy sikerül.

Népies – fapados változat

A fogpiszkálóval viaszozott mintás tojások előnye, hogy a gyerekek is meg tudják festeni, nem kell bonyolult eszköz hozzá. Fogpiszkáló és teamécses minden háztartásban akad.

Pálné Guba Erika bemutatja lépésről lépésre:

Népi – mesteri szint

több rétegben festett, rétegenként új viaszozással, vagy lemarással több színűre festett tojások

Megnézni szép.

Â