Többnapos lesz március 15.

A Székelyföldi Filharmónia ünnepi, a Stúdió Moziban tartandó, szimfonikus hangversenyével indul vasárnap, március 13-án este 18 órától az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójára rendezett háromnapos ünnepségsorozat.

Hétfőn, március 14-én

az udvarhelyiek a művelődési ház előterében már reggel 8 órakor elsajátíthatják a huszárcsákó-készítés fortélyait, majd délután 17 órától Erdélyi Panoráma, egy elfeledett körkép című kiállítást nyitják meg a Haáz Rezső Múzeum udvarán. Erről itt olvashatsz bővebben. Este 19 órakor zárul az ünnepségsorozat második napja a Magyar Banda koncertjével, a művelődési ház nagytermében.

Kedden, március 15-én

egész napos programdömping várja az érdeklődőket, akik az előző naphoz hasonlóan huszárcsákó készítéssel ébredhetnek, majd 11 órától a könyvtár előtti téren tekinthetik meg Forradalmi dalainkból című gyermekrajz-kiállítást, és picit arrébb, a Márton Áron téren ugyanekkor nézhetik meg a 20 éves Székelyföldi Stúdió az Aves Media közreműködésével készített összeállítását az elmúlt húsz évben rögzített főtéri ünnepségekből. 11 óra 30 perctől helyezik el a koszorúkat a Vasszékelynél, és fél órával később már el is kezdődik a szokásos Márton Áron téri ünnepség beszédek tömkelegével, sok-sok vegyeskarral, fúvószenekarral és kórussal, néptáncegyüttesekkel, a Fortepiano Kvartettel, a 4S Street zenekarral és az elmaradhatatlan Hagyományőrző Székely Huszárezreddel.

A délután

sem kíméli a pihenni vágyókat, 13 órától Pilvax villanások címen több lokálban: a Jámbor Tehénben, a Kalaposban, a Spionban, a Vekkerben és a Zsebcaféban adnak elő az Üvegfigurák, a komédiTÁsok, a Vox Gimiensis, a Székelyföldi Filharmónia vonósnégyese, illetve a Palló Imre Művészeti Középiskola diákjai. 17 órától dalolni és táncolni tanul Székelyudvarhely, a Székely Dalegylet a művelődési ház koncerttermében tart 1848-as katonadal-oktatást, az Udvarhely Néptáncműhely a próbatermében pedig mesés-zenés táncházat a kisiskolásoknak. Ugyanitt egy órával később verbunk- és énektanítás lesz Márton Sándorral és Kinda Emesével.

Az esti program

két koncerttel kecsegtet, a Borfolk 19 órától a művelődési ház nagytermében, a 4S Street 20 órától az Udvarhelyi Fiatal Fórum nagytermében zenél, de az Udvarhely Néptáncműhely próbatermében sem áll meg az élet: itt verbunk oktatás felnőtteknek és Viseletes Táncház lesz, amelyhez a talpalávalót az Udvarhelyi Népzeneműhely diákjai húzzák. A három napos eseményt újabb három napos,

középiskolás diákoknak rendezett „after”

követi. Március 16–18. között ugyanis minden nap 10 órai kezdéssel megnyitja számukra kapuit a húszéves Székelyföldi Stúdió, ahol a diákok megismerkedhetnek a stúdióban zajló munkafolyamatokkal, a műsorgyártás kihívásaival, kipróbálhatják magukat a műsorvezetői vagy a rendezői székben, és megismerkedhetnek a riporteri, az operatőri vagy a képvágói feladatokkal. A stúdiólátogatásra előzetes jelentkezés szükséges, amelyet a 0266.210.400-as vagy a 0762.605.830-as telefonszámok valamelyikén lehet megtenni – írják a rendezvénysorozat Facebook-oldalán.