Többet pótol az állam a fűtésszámládba

Csökkentik az energiaárak plafonját és kiterjesztik a kompenzációt, erről állapodtak meg hétfő este a kormánypártok – számolt be a koalíció vezetőinek tanácskozása után Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az intézkedések február elsejétől lépnek hatályba.

Sajtónyilatkozatában a kormányfő elmondta: a villamos energia esetében az eddigi 1 lej/kwH-s árplafont 80 banira csökkentik, az árkompenzáció esetében pedig a jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. A kompenzáció nyomán így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebbet használnak el havonta, maximum 68 banit kell fizetniük kilowattóránként.

A földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik, a jogosultsági küszöb másfélszeresére emelkedik. Így azoknak, akik nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt a fűtésszezonban (november-március), 22,1 banit kell majd fizetniük kilowattóránként.

Az intézkedéseket február elsejétől március 31-ig alkalmazzák, majd a tapasztalatok alapján döntenek a továbbiakról, magyarázta Nicolae Ciucă. Mindez mintegy 3 milliárd lejes többletterhet ró a költségvetésre, tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a kormánynak gondja lesz arra is, hogy a korábbi árkompenzáció figyelembe vétele nélkül kiküldött energiaszámlákat a szolgáltatók visszavonják és kijavítsák, az érintetteknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy késedelmi kamatot fizettetnek velük, vagy felfüggesztik a szolgáltatást.

Az Electrica online ügyfélfiókjában már látszik, hogy sztornózta a november óta kiállított számlákat, azokat is, amik már ki voltak fizetve.

Kérdésre válaszolva Nicolae Ciucă elképzelhetőnek nevezte, hogy a vállalatok esetében a munkahelyek megőrzéséhez kötik az állami támogatást.

Agerpres