Több településen pusztított a víz hétvégén

Sóskúton fák dőltek ki. Fotó: Sinka-Király Levente

Alig egy napra rá, hogy beszámoltunk a két kiöntött Homoród okozta károkról, máris érkezett a második hullám péntek estére, és kitartott egész hétvégén. Ezúttal más zónát vett célba.

Péntek este 10 óra körül arról értesített az ISU Harghita, hogy Lókodban három ház pincéje, három udvar telt meg vízzel, és egy pallót is elvitt az ár. A helyszínre az udvarhelyi hivatásos és a szentmártoni önkéntesek vonultak ki, hogy kiszivattyúzzák a vizet az elöntött helyekről.

A nagy csapadékmennyiség miatt szombatra virradó éjszakára már vörös riasztást adtak ki a Nagy-Küküllő árterületére, amit a későbbiekben narancssárgára változtattak, egészen vasárnapig.

Hajnali 2 órakor arról értesítettek, hogy Ócfalván is feltelt két ház alsó része, két pallót és 100 méternyi utat is elsodort a víz, hajnali 3-kor pedig arról, hogy Telekfalván három udvart és két kilométernyi utat lepett el, Kisgalambfalván egy ideiglenes hidat (a décsfalvit, amit le kellett zárni).

Szombat délután Tarcsafalva és Kobátfalva között annyira megcsúszott a talaj, hogy le kellett zárniuk az utat. Estére annyira megugrott a vízszint, hogy Gagyban egy lakóházat árasztott el a telkén átfolyó patak, Parajdon három udvart. A Villám-Fulger önkéntes tűzoltók szerint már azelőtt való nap kilépett a medréből a patak Gagyban, és több házat is veszélyeztetett. Ott lakó kollégánk szerint Bétában is kiöntött a patak.

Keresztúron a sóskúti strand felett öt fa dőlt ki a felázott talaj miatt, és eltorlaszolták az utat, ezeket is eltávolították az önkéntesek.

Libánban, Sikaszóban és Varság egy részén kidőlt fa okozott áramkiesést vasárnap este: 278 fogyasztó maradt áram nélkül néhány órára.