Több településen megváltozott az oktatás rendje

Az egy hete közölt szabályozáshoz képest a megyei vészhelyzeti bizottság keddi határozata szerint szerdától három helyett két forgatókönyv szerint kezdődött az oktatás, miután a – lényegében megegyező – sárga és piros, avagy kettes és hármas forgatókönyveket összevonták.

A változatlan egyes (eredetileg zöld) variáns szerint minden napközis és iskolás gyermek tantermi oktatással kezd, míg az új kettes forgatókönyv szerint a napközisek, elemi osztályos tanulók, valamint a végzős diákok tantermi oktatással, a többiek online tanulnak. A végzős osztályok egyébként még vakáción lesznek május 11-éig.

A keddi határozat május 5. és május 9. között szabályozza a megye oktatási intézményeit, melléklete szerint minden székelyudvarhelyi iskola a kettes forgatókönyv szerint kezdett szerdán. Az egyetlen kivételt a Kós Károly Szakközépiskola képezi, ott minden osztály online folytatja egyelőre a tanévet – műszaki probléma miatt, amelyet jövő hétfőig igyekeznek elhárítani, tudtuk meg a városháza sajtószóvivőjétől.

A fertőzöttség időközbeni változása miatt új besorolás jutott a következő udvarhelyszéki településeknek: Etéd, Székelykeresztúr, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Parajd, ahol az egyes forgatókönyvet fogják alkalmazni.

Változatlanul a kettes forgatókönyvet alkalmazzák Farkaslaka, Bögöz, Székelyandrásfalva, Máréfalva, Újszékely, Siménfalva, Zetelaka tanintézményeiben. Ugyanez érvényes a piros zónának számító Fenyéd, Oroszhegy, Felsőboldogfalva és Székelyvarság összes tanintézményére is, miután a hármas forgatókönyvet összevonták a kettessel. Az újonnan bevörösödött Székelyderzs is ide tartozik.

Minden más településen az egyes (zöld) forgatókönyvet alkalmazzák, azaz minden óvodás és iskolás teljes létszámban részt vehet, az egészségügyi óvintézkedések betartásával.