Több pénzt kapnak a jó tanulók

A teljesítmény-ösztöndíj összege az eddigi ötszörösére nő, az érdemösztöndíj megduplázódik – fogadta el a közoktatásban nyújtott ösztöndíjak minimális szintjét megszabó határozatot szerda esti ülésén a kormány.

A határozat szerint a tanulmányi ösztöndíjak összege a jelenlegi 100 lejről 150 lejre nő, a szociális ösztöndíj pedig megduplázódik, elérve a 200 lejt.

Tanulmányi ösztöndíjat az kaphat, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az utóbbi 3 hónapban nem haladja meg az 1.386 lejt, legalább 7-es átlagot ért el, nincs 9-nél több igazolatlan hiányzása és magaviselete 10-es a múlt tanévben. Szociális ösztöndíjat évente két részletben juttatnak azoknak, akik árvák vagy szüleik bizonyos típusú gyógyíthatatlan betegségben szenvednek (pl. TBC), az elmúlt évben az egy főre eső átlagjövedelem a családban nem haladta meg a 693 lejt, vagy olyan vidéki településről ingáznak, ahol nincs lehetőségük tanulni. A szociálist azok is kaphatják, akik más ösztöndíjban is részesülnek.

Az országos és nemzetközi versenyeken eredményeket elért tanulóknak juttatott teljesítmény-ösztöndíj minimális összege a jelenlegi 100 lejről 500 lejre nő, az érdemösztöndíjé pedig 100 lejről 200 lejre. A szabály szerint utóbbiakat a 9,50-nél nagyobb félévi átlagot elért tanulók kaphatnák meg. Eddig a 8,50-es átlag volt az alsó határ. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elmondta, azért volt szükség a félévi átlag alsó határának növelésére, mert az online tanítás, valamint a félévi dolgozatok elmaradása miatt a diákok eredményei nagymértékben torzultak, így a 2020-2021-es tanévre a romániai diákok 50%-a érdemi ösztöndíjra lett volna jogosult.

Az új összegek a 2021–2022-es tanév január 10-én kezdődő második félévétől érvényesek – jelentette ki az oktatási miniszter.

Agerpres/hírszerk.