Több mint húsz varjúval és csókával kevesebb

Zajlik az elszaporodott dolmányos varjú- és szarkapopulációk gyérítése a város területén, eddig megközelítőleg huszonhat egyedet sikerült kilőnie a vadásztársulatnak – tudtuk meg szerdán Mărmureanu-Bíró Leonardtól, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgászegyesület vezetőjétől, aki szerint többezer egyed élhet a városban.

A vadásztársulat vezetője úgy látja, már az első akció is hatásosnak bizonyult, kedd este már nem zajongtak a kórház környékén a varjak és csókák, és a szerda reggeli látogatásakor is csend volt az érintett környékeken. A jelzések alapján a Kórház és Köztársaság, illetve a Bethlen negyed környékén hangoskodnak és hagynak bűzt maguk után.

Ezentúl folyamatosan lesznek kilövési akciók,

a legfontosabb, hogy rendszertelenül történjen, azaz mindig más napszakban érjék tetten a madarakat, nehogy megszokják – magyarázta Mărmureanu-Bíró Leonard. A legközelebbi gyérítési akciót péntekre tervezik, de ez időjárástól is függ, előtte minden alkalommal bejelentik a polgármesteri hivatalnál, magyarázta.

Kérdésünkre, hogy félelmet kelt-e az ott lakókban a puskaropogás, a vadásztársulat vezetőjétől azt a választ kaptuk: nem félnek az emberek, nem egy ágyúdörgést kell elképzelni, sörétes fegyverekkel lőnek, a hang egy nagyobb petárda hangjához hasonlítható. Hozzátette, sok gratulációt és köszönetet kaptak eddig a lakóktól, nagyon örvendtek a lakók, hogy végre csend van a környéken.

A kilövési akciókat akkor hagyják abba, ha meggyőződtek róla, hogy a madarak elhagyták a lakótelepeket.Kilövési keretünk még épp elég van, tehát a kétszázas keretből huszonhatot lőttünk. Addig folytatjuk, vagy amíg a kilövési keret tart, vagy amíg el nem tűnnek” – mondta el a vadásztársulat vezetője.

A Székelyudvarhely területén élő dolmányos varjak, a szarkák és a vetési varjak vadászok általi kilövését a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium engedélyezte júniusban, a polgármesteri hivatal a vadásztársulattal májusban kötött szerződést.

Kiemelt kép: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook-oldala