Több mint húsz tűzeset volt hétvégén

fotó: Kovács András, fenyédi önkéntes tűzoltó

Több mint húsz esetben avatkoztak be a tűzoltók az elmúlt hétvégén a tarlótüzek miatt a megyében, olvasható a Hargita megyei katasztrófavédelem jelentésében. A közlemény kiküldése pillanatában is három helyen zajlott az oltás: Korondon, Alfaluban és Maroshévízen. A lángok több mint 150 hektár száraz növényzetet pusztítottak el, két esetben lomb- és fenyveserdők aljnövényzetét is károsítva – írják.

A Hargita megyei katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a felelőtlen tarlóégetéssel jelentős a kockázata annak, hogy hatalmas anyagi vagy akár emberi áldozattal is járó kárt okozunk. Sok tűzeset ugyanis lakások, háztartások, erdőségek közelében történt. Ahogy szombat délután Székelyudvarhelyen is, amikor a kadicsfalvi Rez gyúlt meg, valószínűleg felelőtlen tűzgyújtás következtében.

fotó: Kovács András, fenyédi önkéntes tűzoltó

Megkérdeztük hétfő délelőtt László Szabolcsot, az ügyet vizsgáló helyi rendőrség vezetőjét arról, hogy sikerült-e azonosítani a tettest, ugyanis a helyszínen mindenki – beleértve az erdészeket és a tűzoltóságot – arról beszélt, hogy a térfigyelő kamerák felvételein látszik, ki járt arra. A rendőrfőnök azt mondta, nem sikerült még azonosítani az elkövetőt, és nem is biztos, hogy a térfigyelő kamerán látható személy(ek) követték el.

fotó: Kovács András, fenyédi önkéntes tűzoltó

Simó Ferenc, a Homoród erdészeti hivatal vezetője szombaton felhívta a figyelmet arra, hogy száraz időszak van, erős a szél, nem ajánlatos égetni, mert nagy a kockázata annak, hogy elterjed, és a tűzoltók fogják kioltani.

A 2005/195-ös törvény alapján a száraz növényzet engedély nélküli elégetése kihágásnak minősül és 3.000-től 6.000 lej értékig büntetendő, tudtuk meg Bodrogi Elődtől, a helyi rendőrség környezetvédelemért felelős munkatársától.

A tűzoltóság arra kéri a lakosságot, hogy felelősen járjon el, és tartsa be a következő intézkedéseket: