Több lazítással is készült a kormány a román nemzeti ünnepre

Meghosszabbították a vészhelyzetet november 26-án. Már a hónap közepén fontolgatták, hogy lazítanának a szabályokon, és lehetne koncertekre, sporteseményekre, workshopokra járni. Pénteken ezt meg is tették, sőt, a román nemzeti ünnepre is készültek.

Az új szabályok szerint meg lehet tartani a román nemzeti ünnepet Bukarestben legtöbb 400, a megyeszékhelyeken legtöbb 200 fő résztvételével. Kötelező a maszk és a legalább egy méteres távolság tartása az emberek között, a 12 évnél idősebbek (inkluzív a 12 évet betöltöttek, de a 13-at még nem) számára kötelező a zöldigazolvány. A közintézmények központi székhelyén legtöbb 300, a helyi székhelyeken pedig 150 fő vehet részt az ünnepségeken, itt is kötelező a maszk, a zöldigazolvány, és legalább 2 négyzetméteres felülettel kell számolni személyenként.

Szabad kül- és beltérben is sporteseményeket szervezni a nézőtér legtöbb 30%-os kihasználásával 9 és 21 óra között. Kötelező a maszk, a zöldigazolvány és a legkevesebb 1 méteres távolságtartás. Kültéren engedélyezik az előadások, koncertek, fesztiválok, kulturális események szervezését és lebonyolítását a nézőtér 30%-os kihasználásával 9 és 21 óra között legtöbb 1.000 fővel. A résztvevőknek legkevesebb 4 négyzetméternyi felületet kell biztosítani, kötelező a zöldigazolvány és a maszk.

Engedélyezik a képzések, workshopok, konferenciák akár bel-, akár kültérben történő megszervezését is a rendelkezésre álló férőhelyek 30%-os kihasználásával és legtöbb 150 fő részvételével 9-től 21 óráig, a résztvevők között 2 méter távolság kell, hogy legyen, kötelező a zöldigazolvány meg a maszk.

Az új szabályokat Lucian Bode belügyminisztet ismertette a november 26-ai kormányülés végén. Újságírói kérdésre, hogy miért lazít Románia, miközben Európa több országa is most szigorít, azt is elmondta, azért döntöttek a lazítások mellett, mert az esetszámok csökkenőben vannak, és alig van már olyan megye, amire a piros besorolás érvényes.