Több környezetbarát autót írattak forgalomba, mint dízelmeghajtásút

Romániában az újonnan forgalomba íratott elektromos és hibrid autók piaci részesedése már meghaladta a dízel autókét; ez az első év, hogy több környezetbarát autót iratnak forgalomba, mint dízelmeghajtásút – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, miután az Autógyártók és Forgalmazók Egyesületének (APIA) képviselőivel találkozott Bukarestben.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető elmondta, hogy a leglátványosabb növekedés a teljesen elektromos autóknál volt, amelyeknek a piaci részesedése az év első hét hónapjában 300 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képes. Tánczos ezt az ösztönző programok sikerének tudja be, és további javulást vár ezen a téren, hisz a roncsautó programban a következő években növelik az elektromos autók vásárlására szánt támogatási keretet.

Az új forgalomba íratott autók motortípus szerinti elemzése az idei év első hét hónapjában azt mutatja, hogy a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók 106,4 százalékos növekedést értek el, ennek eredményeként elérték a 20,7 százalékos piaci részesedést. Ezzel párhuzamosan a dízelmotorral felszerelt autók regisztrációja 29,3 százalékkal csökkent 2021 első hét hónapjához képest, és piaci részesedésük 14,1 százalék. A benzinmotorok 10,1 százalékos növekedést mutatnak 2021 azonos időszakához képest, így 65,3 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljesen elektromos autók eladása 2022 első 7 hónapjában a romániai piac 7,9 százalékát tette ki, míg 2021 azonos időszakában ez a mutató csak 1,9 százalék volt – írja az Agerpres.