Több idő a gyerekkel, és a számlák miatt se kell aggódni

Pénteken, május 15-én Klaus Iohannis államfő kihirdette a készenléti állapotra vonatkozó törvényt, amelyet szerdán fogadott el a parlament, és az általános jogi keret mellett a várható korlátozásokat, lazításokat szabályozza.

Az előbbihez képest némi átfedéssel, egy sor gazdasági és szociális intézkedést fogadott el sürgősségi rendelettel csütörtöki ülésén a kormány, arra hivatkozva, hogy háromnapos joghézagot okozhat az eredetileg csak hétfőn, május 18-án érvénybe lépő törvény.

Raluca Turcan kormányfőhelyettes az alábbi intézkedéseket jelentette be:

A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak június elsejéig továbbra is állami támogatást kapnak. A támogatások folyósítását meghosszabbíthatják azokban az ágazatokban, amelyekben szünetel a tevékenység a koronavírus miatt. Az állami juttatás a szabadúszóknak és az egyéni vállalkozóknak (PFA) is jár.

A 12 évesnél kisebb gyerekek szülei június 12-ig (a tanév végéig) jogosultak gyerekfelügyeleti szabadságra.

Meghosszabbították május 31-ig azoknak a szülőknek a gyereknevelési szabadságát, akiknek a gyereknevelési szabadsága ebben az időszakban jár le.

A családorvosi és a szakorvosi távkonzultáció továbbra is alkalmazható, a szolgáltatás ellenértékét egészségügyi kártya nélkül is megtérítik.

További összegeket különítenek el a koronavírus-fertőzött és a karanténban levő személyek betegszabadságának kifizetésére.

Szeptember elsejéig áfamentességet élveznek a járvány elleni védőfelszereléseket és gyógyszereket forgalmazó vállalatok.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyetlen fogyasztó sem kapcsolható le a gáz-, áram- és víz-csatorna hálózatról, illetve nem szüntethető meg a hulladék elszállítására vonatkozó szerződése.

A szállítócégeknek biztosítaniuk kell a tanulók térítésmentes szállítását, ellenkező esetben a szerződésbontást vagy a megyeközi szállítás esetén licencük bevonását kockáztatják.

A különböző koncertekre, előadásokra vásárolt jegyek felhasználhatók más rendezvényeken; egy év elteltével a felhasználatlan jegyek árát kifizetik.

Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató gazdasági egységek és közintézmények kötelesek három eltérő idősávban megszabni az alkalmazottak munkaidejét.

A bankok ügyfelei június 15-ig kérvényezhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését.

Maszol, Agerpres