Több hektáron ég az újlaki erdő

Fotó: Villám-Fulger (Facebook)

Erdőtűz Újlakon. Most! – hívta fel a figyelmet pénteken este 6 órakor Facebook-oldalán a székelykeresztúri Villám-Fulger önkéntes tűzoltó csapat. A részletekről az este 7-kor még a helyszínen tartózkodó Farkas István tűzoltót és Bokor Albert erdészt kérdeztük.

Akkorra már sikerült a kétfelé oszlott csapat egyik részének kioltania a tüzet, és éppen a másik fél megsegítésére siettek, a Székelyszenterzsébet, Újlak és Sárd között fekvő magánerdőbe.

– Erősen nagy helyen van, húsz hektár legelő égett le s onnan az erdőbe is belekapott. Tarlótűz lehetett eredetileg, s a szél behozta az erdőbe, azzal volt szerencsénk, hogy megfordult a szél – mesélte Bokor Albert, a Homoród erdészet körzeti főnöke, aki a Villámot riasztotta, miután délután 5 óra felé egy arra járó erdészkolléga őt a bajról értesítette. Becslése szerint akkor már 2-3 órája éghetett, valamikor délben-délelőtt gyújthatták meg, elég messze az erdőtől. Még nem volt idő beazonosítani a forrását, egyszer meg kell állítani, mondta.

Farkas István önkéntes tűzoltó becslése szerint 6-8 hektáron is éghet az erdő, a Villámtól két autóval érkeztek a helyszínre, ahol több erdész és civilek is segédkeztek. Bokor becslése szerint összesen legalább húszan voltak. Mivel az erdőt nehéz nagyautóval megközelíteni, egyszerre csak 10 liter vizet tudnak kivinni, ezért elsősorban kézi szerszámokkal: szikracsapóval, lapáttal, ásóval, kapával dolgoznak, a tűz terjedését elősegítő avart pedig vesszőseprűvel távolítják el az útjából – mesélte még Farkas, majd mindketten továbbsiettek társaik megsegítésére.