Több faluban gondok vannak a vízzel

A vízhozam csökkent, a rendszer fejlesztése nem a szolgáltató dolga. De akkor kié?
Fotó: Pál Edit Éva | archív

A szárazság miatt több udvarhelyszéki településen akadtak vízellátási problémák: kiszáradtak a kutak, csökkent a vízhozam, elapadtak a források. Olvasóink jelezték, hogy nincs megfelelő nyomás a vízvezetékrendszerben Homoródszentmártonban, Recsenyéden, és Homoródszentpálon. A száraz idő Kénosban, Városfalván, és Homoródszentpéteren is problémát okozott.

Szerettünk volna felvilágosítást kérni a homoródszentmártoni önkormányzattól, de Jakab Attila polgármester korábbi, általunk közölt cikkek miatt meg van sértődve, és nem nyilatkozott portálunknak, sőt a tanács többi tagjának sem engedélyezte ezt. A Facebook-on közzétett bejegyzéséből annyi derült ki, hogy a községvezető takarékosságra inti a fogyasztókat, különben kénytelenek lesznek vízkorlátozást bevezetni.

Van víz, csak nincs nyomás

A község három településén – Szentmártonban, Recsenyéden és Szentpálon – a Harvíz Rt. szolgáltatja a vizet, a vállalatnak is elküldtük kérdéseinket.

A szolgáltató válaszából kiderült, hogy Homoródszentmárton, Recsenyéd és Homoródszentpál falvakban drénes befogással gyűjtik a vizet. Az utóbbi hetek száraz időjárása miatt a vízhozam napi 200 köbméter alá esett, miközben az igény 230-240 köbméter lenne naponta. Korlátozás nincs kilátásban, csak nyomáscsökkenés tapasztalható. Hangsúlyozzák, hogy a Harvíz csupán a meglévő rendszereken szolgáltat, a problémát nagyobb beruházással lehetne orvosolni, ami a rendszer tulajdonosára (az önkormányzatra) hárul, nem az üzemeltetőre. A Harvíz szolgáltatási területén nincs vízellátási gond – áll a szerkesztőségünknek küldött válaszlevélben.

Információink szerint megoldották a problémát Kénosban, ahol nem a hozammal volt gond, hanem az egyik pumpa hibásodott meg, Városfalván pedig a silózás miatt apadt le a víz szintje. Az is hozzájárulhatott a vízhiányhoz, hogy a község területén az elmúlt időszakban három tűzeset is volt – Kénosban, Gyepesben és Keményfalván –,  az oltáshoz pedig sok vizet elhasználtak.