Több ezer román várakozik Hegyeshalomnál

Sokan vannak, elakadtak. Haza szeretnének jönni.
Fotó: Antena3

A koronavírus megakadályozása érdekében Magyarország lezárta határait március 17-én éjfélkor a személyforgalom elől. Kizárólag áruszállítás céljából engedi tovább az ország a kamionokat, azokat is kijelölt útvonalon. A román sajtó beszámolói szerint több ezer román állampolgár ragadt a határ túlodalán, mindannyian haza szeretnének jutni Romániába.

Frissítés: 18 óra 25 perc

A magyar hatóságok délután bejelentették, KEDD ÉJSZAKA ÁTENGEDIK a hazautazó román és bolgár állampolgárokat az országon. Az időpontot és a térképet a használható útvonalakról itt találja.

A Digi24 híroldal arról számolt be, hogy több mint 3500 ember vár útjának folytatására, a tömegben vannak terhes nők és gyerekek is. A Transindex által közölt videó szerint olyanok is akadnak a tömegben, akiknek nincs pénzük, nem kaptak segítséget a magyar hatóságoktól, sérelmezik azt, hogy nem tájékoztatta őket időben Magyarország.

A Kisalföld Online húsz kilométeres sorról számol be, arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy válasszanak más határátkelőt, amennyiben haza szeretnének utazni. Mielőtt bárki útnak indulna, ellenőrizze a rendőrség honlapján közzétett térképet, ami a határátkelők helyzetét mutatja.

Közben a román külügyminiszter, Bogdan Aurescu felvette a kapcsolatot magyar kollégájával, hogy találjanak megoldást a románok hazautazására. A Digi24 információi szerint Szijjártó Péter ígéretet tett arra, hogy kivételt tesznek, Magyarország segít a hazajutásban. A magyar külügy vezetője közölte, kijelölt útvonalon, minél gyorsabban el kell hagyniuk az ország területét.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. A március 17-ei hírfolyamunk itt olvasható.

Kérjük olvasóinkat,

hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!