Több előnye, mint kockázata van az AstraZenecának?

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerdán úgy nyilatkozott, hogy az AstraZeneca által kifejlesztett oltás előnyei változatlanul nagyobbak, mint a velük járó kockázat.

„Május elején rám is sor kerül, hogy beoltassam magam Dániában, és ha az AstraZeneca oltását ajánlják fel nekem, én el fogom fogadni” – közölte Kluge a szerdai sajtótájékoztatóján.

A WHO igazgatója azzal érvelt, hogy Európában minden huszadik másodpercben meghal valaki a COVID-19 következtében, ez a második leggyakoribb elhalálozási ok a kontinensen, és éppen az oltás miatt nem halnak meg emberek.

Azt is kifejtette, hogy számítani lehetett a mellékhatásokra, ezek az oltási folyamat részét képezik, ezért arra kér minden tagállamot, hogy tartsa tiszteletben a farmakovigilancia előírásait, kísérje figyelemmel az oltás hatásait és kövesse a klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások, például a trombózis.

Agerpres

A WHO-képviselő nyilatkozata azután érkezett, hogy az AstraZenecával történő oltáshoz ugyanis több, vérrög okozta haláleset is köthető világszerte, eleve nagyobb eséllyel jelentkeznek a súlyosabb mellékhatások, illetve egy adott szállítmányt le is állítottak a hatóságok, több ország felfüggesztette az AstraZenecával való oltást. Romániában is érezhetően megcsappant a bizalom az oxfordi oltószerrel szemben, ezrek mondták le a programálásukat vagy egyszerűen nem jelentek meg az utóbbi időszakban.