Tízpontos listával Siménfalván, közösségépítéssel Farkaslakán

Tizennégy falut összekovácsolni nem könnyű Siménfalva községben. Farkaslakán közösséget is építenének. A képen látható személyek balról jobbra: Hadnagy Ernő, Mezei János, Benczédi Levente, Zakariás Zoltán.

Hozzáértő embert igényel Siménfalva község tizennégy településének összefogása, ezzel a gondolattal vezeti fel a bencédi Benczédi Leventét, az Erdélyi Magyar Szövetség siménfalvi jelöltjét a pártszövetség megyei tanácsoselnökjelöltje, Mezei János. Benczédi látszólag jól felkészülten, komoly jegyzettel áll a nyilvánosság elé bemutatásakor, nem először teszi ezt, hiszen négy éve már kipróbálta a jelöltséget, az Erdélyi Magyar Néppárt csapatával indultak neki a helyhatósági választásoknak. 

2016-ban alulmaradt a RMDSZ jelöltjével szemben, akkor négy képviselői mandátumot szerzett a párt a siménfalvi önkormányzatban, amit jó eredménynek tart a jelölt. Információink szerint az ötödik mandátumát töltő Péter Zoltán nyugdíjba megy, Benczédi az RMDSZ színeiben induló Nagy Jánossal mérkőzik meg a szeptemberi választáson.

Nyikó menti polgármesterjelölteket mutattak be kedden, július 28-án Székelyudvarhelyen, Mezei János és Zakariás Zoltán ajánlották a választók figyelmébe az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeit.

– Önkormányzati képviselőként megtanultuk azt, hogy hogyan nem kell egy közösséget vezetni. A helyi szervezetet megerősítettük, most már teljes listával indulunk. Egy tízpontos programot írtunk, ami sürgős, halaszthatatlan tevékenységeket tartalmaz a 2020-2024-es időszakra vonatkozóan – mutat az asztalon lévő dokumentumra. A teljesség igénye nélkül szemlézünk a választási programjukból.

Átláthatóságra törekednek a pénzügyi forrásokat illetően, áttekintenék a polgármesteri hivatal alkalmazottainak szakmai tevékenységét. Beszereznének egy munkagépet, amit árvízmegelőzési munkálatokban, útépítésben és karbantartásban használnának. Fontosnak tartják a közösségi, nemzeti ünnepeink megszervezését, sporttevékenységek támogatását. Erőforrásnak tekintik a helyi gyümölcstermesztési hagyományokat, a kosárfonást, ezért szakmai fórumokkal, forrásbevonással támogatnák e területek képviselőit.

Kérdésünkre elmondta, nem lehet mindig a tizennégy településsel mentegetőzni, ha valahol segíteni kell. 

– Nem akarok csúnya szavakat használni,

de le vagyunk maradva más községekhez képest, most Farkaslakára is gondolok. Nekünk elképzelésünk, víziónk van, képesek vagyunk a községet vezetni – tesz pontot mondandója végére a siménfalvi jelölt.

Mezei azzal viccelődik, hogy Benczédi a következő évi határidőnaplóját is teleírta tervekkel, amelyeknek megvalósításához sok sikert kíván. Hozzáteszi, ne csak a települést építsük, fejlesszük, hanem a közösséget is. Nemzeti értékeink fontosságáról, hagyományainak megéléséről, szimbólumaink használatáról, őseinktől örökölt székely öntudatunkról beszél. 

A község fejlődik, de a közösséggel is foglalkozni kell

– Nemrég olvastam azt a hírt a Facebook-on, hogy Dan Tanasă levelet írt a farkaslaki tanácsnak, hogy azonnal tüntessék el a magyar feliratot, hogy tegyék ki azt román nyelven. Ezzel semmi gond nincsen, mert ezt kell tennie egy soviniszta, nacionalista embernek. Itt a reakció lep meg, azonnal válaszolt a polgármester, leszedte, átalakította a feliratokat, a zászlót eltüntette. Nem is kérték, pluszban román zászlót tűzött ki. Ezt le is írta, hogy „rövid időn belül úgy tettem, ahogy önök kérték” – adja meg a hangot a következő jelölt bemutatására Mezei.

Szerinte a jelenlegi, RMDSZ-es farkaslaki polgármester, Kovács Lehel a könnyebb utat választotta, kibújt a felelősség alól, megszegte azt az íratlan szabályt, miszerint a kulturális és nyelvi örökségünkért ki kell állnunk. Saját jelöltjüket, Hadnagy Ernőt sikeres vállalkozóként, a helyi MPP régi embereként mutatja be. 

– A nagy laudáció után mindjárt nincs is, mit mondjak. Nem a község fejlődéséről van szó Farkaslakán, hanem arról, hogy

két-három ember saját testre szabta a település jövőjét,

hogy  úgy határoznak, mintha saját cégeiket irányítanák. Mi alternatívát kínálunk ezzel szemben, be akarunk vonni más embereket is a közösségi döntésekbe – kezdi Hadnagy. 

A farkaslaki jelölt szerint nem csak a látszatra kellene adni a községvezetésnek, hanem a minőségre is oda kellene figyelni. Azokat az embereket, akiket politikai hovatartozásuk miatt kirekesztettek a közösségi döntésekből, azoknak újra lehetőséget adna. Elmondása szerint a korábban nagy támogatottságnak örvendő helyi szervezetüket „alig tudták felállítani”. Most elérkezettnek látja az időt, képesnek tartja csapatukat arra, hogy újra beleszóljanak a község életébe.

Hadnagy ellenfele a harmadik mandátumért induló Kovács Lehel lesz a helyhatósági választásokon. 

Újságírói kérdésre válaszolva Mezei elmondta, hamarosan ismertetik a pártszövetség döntését Székelyudvarhelyt illetően, és nemsokára esélyesnek tartott polgármesterjelölteket mutatnak be, a Nyikó mente után a Keresztúr kistérség, majd a Homoród mente jelöltjeivel folytatják.