Tízmillió euróra vesz Románia orvosi eszközöket

Az Európai Unió nevében Románia tízmillió euró értékben vásárol lélegeztetőgépet és más orvosi felszereléseket, köztük kesztyűt, egyéni védőöltözetet, maszkokat stb. – közölte csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Még az Európai Unió Tanácsának román elnöksége idején döntöttek arról, hogy az európai polgári védelmi mechanizmus keretében létrehoznak egy stratégiai orvosifelszerelés-lerakatot – magyarázta az államfő, és hozzátette: ez helyileg Romániában lesz.

„Ez az eljárás az Európai Bizottság által közvetlenül végrehajtott beszerzésektől függetlenül zajlik, de ha ezek az anyagok rendelkezésre állnak, akkor Románia is igényelheti a stratégiai tartalék egy részét” – magyarázta az államfő a Cotroceni-palotában.

Hangsúlyozta: fontos, hogy gyors legyen a járvány kezeléséhez szükséges orvosi berendezések és eszközök beszerzése, hogy az érdekelt tagállamok mihamarabb birtokba vehessék ezeket a termékeket – írja az Agerpres.

Mi lesz a járvány után?

Az államfő a 17 órától kezdődött videókonferencián kitért a járvány okozta gazdasági válságra is. Szükséges egy átfogó cselekvési terv kidolgozása uniós szinten az egyre súlyosbodó gazdasági, társadalmi válság következményeinek enyhítésére, és a járvány utáni időszakra – mondta.

Az egyre súlyosabb közlekedési megszorítások, amelyeket a tagállamok alkalmaznak a járvány megfékezésére, akadályozzák az áruellátó-lánc működését, lehetővé kell tenni az áruellátást. Ugyancsak a közlekedési megszorítások miatt egyre nehezebb a külföldön ragadt állampolgárok hazasegítése is, a román állam mindent elkövet, hogy hazasegítse polgárait – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztató végén felhívta a romániaiak figyelmét arra, hogy maradjanak otthon, tartsák be a hatóságok intézkedéseit, hogy „mihamarabb újra azzal foglalkozhassanak, ami most nagyon hiányzik”.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 26-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!