Tizenkét jelölt jelentkezett RMDSZ-es tanácsosnak

Lejárt a jelöltállítási határidő az udvarhelyszéki RMDSZ-nél, Székelyudvarhelyen egy személy jelentkezett polgármesternek, tizenketten önkormányzati képviselőnek – jelentette be Facebook-oldalán szerdán, február 19-én a párt székelyudvarhelyi szervezete.

A hétfői határidőig egyetlen személy, a városi szervezet elnöke és frakcióvezetője, Derzsi László jelentette be indulási szándékát a polgármesteri székért, egyúttal helyi tanácsosnak is jelöltetve magát.

A tanácsosi listára még a következő személyek gyűjtötték össze a szükséges támogatói aláírást: a régiek közül Arros Orsolya, Benedek Árpád Csaba, Berde Zoltán, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) részéről Darabont Gergő, Dávid Endre, Imre Gábor, Kiss Előd.

Feltűnik még a listán megyei tanácsos Incze Csongor neve is, valamint Jakab Zoltán, Lukács Lajos, Szakács Tibor.

Nem pályázik tehát újabb tanácsosi mandátumra: Lőrincz Zsuzsanna, Sinka Arnold, Szabó Gyula, Ványolós István.

Következő lépésként a Székelyudvarhelyi RMDSZ választmányának kell jóváhagynia a jelöléseket, és rangsorolnia a listát, amire február 20-án, csütörtökön kerül sor – olvasható még a bejegyzésben.

Huszonnégynek a fele

Különös, hogy csak 12 nevet tettek közzé, a teljes jelöltlista 24 fős lenne. Derzsi László, az RMDSZ helyi elnöke kérdésünkre elmondta, hogy teljes listát fog állítani az RMDSZ, egyelőre csak azokat rangsorolják, akik önként jelentkeztek.

Az SZKT választási szabályzata szerint azoknak a tanácsosjelölteknek, akik maguk jelentkeznek a megmérettetésre, és bejutó helyre kerülnek, teljesíteniük kell egy feltételrendszert, például aláírásokat kell gyűjteniük, azoknak pedig, akiket az RMDSZ kér fel erre, nem kell ilyen követelményrendszernek megfelelniük. Folynak a tárgyalások a fennmaradó 12 hely betöltésére további személyekkel, akiknek a nevét addig nem árulja el, amíg biztossá nem válik a jelölésük, és akiknek a listán elfoglalt helyét majd egy következő választmányi ülésen dönti el a szervezet – ismertette a folyamatot helyi pártelnök.

A tizenkét név közzététele meg RMDSZ-es politikusok megnyilvánulásai alapján akár arra is következtethetünk, hogy az összesen 19 fős székelyudvarhelyi tanácsban az RMDSZ 12 bejutó hellyel számol a választásokon.

A kétharmados többséget igénylő döntésekhez 13 tanácsosra van szükség Székelyudvarhelyen.