Tizedikes nyerte az idei Gimi-gólyabált (videóval)

Összecsapott az öt maffia család Székelyudvarhelyen.
fotó: Varró Szabolcs és Hajdó Boglárka

Pénteken tartották a Gimiquintónak keresztelt gólyabáljukat a Tamási Áron Gimnázium végzős diákjai. Az esemény a ’20-as, ’30-as évek stílusából, divatvilágából és az ekkor aktuális szesztilalomból ihletődött. A név az öt olasz, ebben az időben „tevékenykedő” maffiacsalád közötti háborút (quinto olaszul ötöt jelent) jelöli. Ezeket a családokat az öt gólyapár elevenítette meg, név szerint Bartha Bálint és Szakács Boglárka az A osztályból, Hilbel Roland és Csifó Kata a B-ből, Nagy Bálint és Lakatos Kriszta a C-ből, Szűcs-Olcsváry Zámor és Hegyi Eszter a D-ből, Balázs Alpár és Antal Alexandra az E-ből. A rendezvényt megelőzően a gólyapárok három filmből kellett, hogy készüljenek: A nagy Gatsby, Aki legyőzte Al Caponét és a Nagymenők.

A gólyabál a kilencedikesek klasszikus gólyatáncával kezdődött, majd az eskütétellel folytatódott. Ez azt jelenti, hogy egy, a tizenkettedikesek által írt és felolvasott, néhol humoros, fogadalmat a gólyák el kellett, hogy ismételjenek és felesküdjenek, hogy jó diákjai lesznek iskolájuknak, és  „tisztelni” fogják a felsőbb évfolyamokat. Ezt a gólyabált felvezető kisfilm követte, amely megadta a hangulatot a tényleges kezdéshez.

Felemelkedett a  függöny,

és jött a bemutatkozás. A gólyák egy kis tánccal, egyesek énekkel, mások meg rappel mutatkoztak be a közönségnek, majd megtudhattuk, hogy mennyire mozognak felszabadultan és otthonosan a színpadon.

A feladatokra való előkészületek közben a közönségnek címzett kérdések hangzottak el a filmekkel, szponzorokkal és gólyabálokkal kapcsolatosan. A bátor jelentkező ajándék utalványokat kapott.

Következett is az első megmérettetés, amikor a gólyapár egyik tagja egy szerencsekereket kellett megforgasson, amely eldöntötte, hogy milyen nehézségű kérdésre kell felelni a pár másik tagjának, öt kérdésre kellett minél több jó választ adni.

Pár újabb közönségkérdés után következett a második feladat. Itt egy csúszós pályán kellett a lányoknak végigmenniük, és 4 ládából szerzett különböző ruhadarabokba öltöztetniük párjukat, majd egy perc leforgása alatt bemutatniuk öltözeteiket.

Az utolsó feladatban a lány gólyáknak lisztből kellett egy szita segítségével szerezniük airsoft fegyver lövedékeket, majd ezekkel a golyókkal a fiúk öt falemezre erősített lufi közül a négy egyforma színűt kellett  kilyukasszák egy airsoft fegyverrel. Mindössze másfél perc állt rendelkezésükre, a szervezők odafigyeltek a biztonságra, mindenki kapott védőszemüveget, aki a színpadon volt.

Ezután a végzősök tánca következett, akik egy, erre a korszakra jellemző, charleston tánccal kezdtek, majd ez átalakult egy laza modern tánccá.

Végül kihirdették az eredményeket. Székely Zoltán fizika szakos tanár úr sok izgalomfokozó perc után bejelentette, hogy ki végzett az első helyen. A gólyabált a B osztály nyerte, vagyis a Hilbel Roland és Csifó Kata párosa. Érdekes tény, hogy a Tamási Áron gimnázium 9. B osztálya karanténba került, így az eredetileg választott főgólyák helyett másokat kellett keresni. A pár fiú tagja az egyik beoltott diák volt, de mivel a lányoknál nem volt ilyen lehetőség, így Csifó Kata személyében egy 10. B osztályos tanuló lett az idei gólyabál egyik nyertese.

Az esemény előtt kapható tombolák húzásával zárult a rendezvény.

A gólyabál  nemcsak a nyertesek miatt volt rendhagyó, hanem a koronavírus elleni intézkedések miatt is. A rendezvényre csak a gimnázium kilenc és tizenkettedikes tanulói mehettek be, de a rendezők nem feledkeztek meg a többiekről sem, mindent közvetítettek élőben a YouTtube-on (Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=reYwsqIZObs ), illetve az UFF udvarán is volt vetítés.