Tíz százalékkal nő a minimálbér

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön bejelentette, a bruttó minimálbért 3.000-ről 3.300 lejre emelik, illetve azt is, hogy lemondanak arról, hogy tovább emeljék – 4.000-ről 4.500 lejre – az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a minimálbért.

A kormányfő elmondta, hogy a pénzügyminisztérium által szerda reggel bemutatott számítások szerint az építőiparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban történő emelés valójában a nettó jövedelem csökkenését jelentené az ezeken a területeken minimálbért kapó alkalmazottak számára, mivel nekik is fizetniük kell az egészségügyi hozzájárulást (CASS).

„Azt ígértük, hogy a nettó minimálbér nem fog csökkenni, ennek eredményeképpen úgy döntöttünk, hogy levesszük napirendről ezt a rendeletet, amely ezeket a kategóriákat érinti. Az illetékes minisztériumok felülvizsgálják a szöveget” – mondta Ciolacu a csütörtöki kormányülés kezdetén. Amíg újraszámoljak, addig az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban minden fizetés változatlan marad – írja a Transtelex.

Ciolacu a minimálbér emelése kapcsán kijelentette, hogy nem fognak megállni a 10 százaléknál, a kabinet 2024-ben további növelést szándékozik végrehajtani a szociális partnerekkel való egyeztetések után.

A 10 százalékos növeléssel kapcsolatos határozatot csütörtökön fogadta el a kormány. Mihai Constantin kormányszóvivő közölte, a bruttó minimálbér 10 százalékos növekedése 1.867.000 alkalmazottat érint több ágazatban, legfőképpen a szállításban, a kereskedelemben és a kis- és középvállalatoknál, számol be az Agerpes.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a munkaügyi minisztérium számításai szerint a nettó minimálbér 181 lejjel, 2079 lejre nő.