Tíz másodperccel a vége előtt jött fel egy gólra az FK

Fotó: GÁL ELŐD

A futsalosok idei bajnoki döntőjének harmadik mérkőzését játszották kedden, május 23-án. Ezúttal a székelyudvarhelyi csarnok volt a helyszín, miután az alapszakaszt megnyerő, tavaly bajnok Galaci United otthonában kikapta első két mérkőzését a Futsal Klub Székelyudvarhely. Mivel a döntő három nyertes meccsig tart, abban reménykedhetett a csarnokot megtöltő udvarhelyi közönség, hogy ma nem avatnak bajnokot, csupán a csarnokba felszerelt vadiúj eredményjelzőt.

Az első 5 perc hatalmas iramú játékot hozott, de mindössze egy igazán veszélyes helyzetet: Bálint Andor ráfordulásból bikázta rá, hatalmas védést mutatott be Toniță. Nagyon úgy tűnt, a galaciak válogatott kapusa átmentette félelmetes formáját a galaci mérkőzésekről, néhány perccel Andor lövése után Kanyó bombáját lábbal, spárgába leereszkedve hárította. De Farkas sem akart lemaradni tőle, az udvarhelyiek kapusa is bemutatott egy bravúrt egy közeli galaci lövésnél.

Noha főleg az udvarhelyiek kapuja előtt folyt a játék, a veszélyesebb helyzetek a hazaiak előtt adódtak, egyszer Sasse lapos lövése ment centikkel mellé, majd Andor lőtte bele a vendégek kapusába a labdát.

Hiába volt azonban veszélyesebb az FK, az egyik galaci akció során egy laposan begurított labdára rosszul mozdult ki Farkas, ami így eljutott a hosszú oldalon helyezkedő Pelé Dos Santosig, neki meg jóformán csak be kellett gurítania az üres kapuba. Nem hibázott, stílusosan, sarokkal szerezte meg az első gólt a Unitednek a 13. percben.

A hátrányban játszó udvarhelyiek még nagyobb fokozatra kapcsoltak és volt is egy ordítóan nagy helyzetük, a Toniță kapuja előtt labdát szerző Kedei azonban nem tudta ellőni a válogatott kapusa mellett. A kihagyott helyzet megbosszulta magát, és a 15. percben már 0-2 arányban vezettek a vendégek. A galaciak edzőjátékosa, Florin Ignat egy erősnek nem nevezhető lövéssel próbálkozott, ami ráadásul laposan, középre érkezett, de Farkas nem számított rá, és csak beleérni tudott. Időt kért Jakab Zoltán, az FK vezetőedzője.

Ez sem segített. Dos Santos szerzett egy labdát a kupaktanács után és messziről meglőtte saját maga második, csapata harmadik gólját. Már 0-3 volt Galac javára, még ha az új eredményjelzőn elsőre az udvarhelyieknek számolták is a gólt. Amire javították, már jött is a negyedik, ismét egy távolról eleresztett lövés csúszott be Farkas kezei alatt. Még húsz másodperc volt hátra, amikor az FK csapatkapitánya, Tankó kapott egy jó kiugratást, és szépített, 1-4 volt az állás, következett a második félidő.

A második játékrészben az udvarhelyi kapuban Farkast Gălățeanu váltotta és már az első pillanatokban be is mutatott egy védést, de a túloldalon Toniță is úgy tűnt, ott folytatja, ahol abbahagyta. És sajnos ugyanígy volt ezzel Dos Santos is, aki a 23. percben a frissen beállt udvarhelyi hálóőr kapuját is bevette. 1-5 volt már, nem volt veszítenivaló, az FK mezőnyjátékosra cserélte kapusát, és ezt Ignat egy, a kapuja elől eleresztett lövéssel majdnem ki is használta, de mellément. A galaci lehetőségre egy kapufa volt a válasz az öt emberrel támadó FK részéről.

A 29. percben aztán Sasse szépített, elsőre még belecsúszott a lövésébe Ignat, de a kipattanó az udvarhelyiek braziljának lábára érkezett, és másodjára nehéz szögből, de nem hibázott. A galaciak kapujába vissza is állt Toniță, akit a magabiztos előny birtokában lecseréltek. Volt is dolga, nagy nyomást helyezett kapujára a hazai együttes, gólt szerezniük azonban nem sikerült.

Egészen a 33. percig, amikor Kedei vágott be egy közelről megítélt szabadrúgást, ami vissza is hozta az elhalványuló reményeket, és az udvarhelyi közönség hangját. Csakhogy Galac sem engedte ezt el és Krstic távoli lövése révén már egy perccel később visszaállították a háromgólos előnyüket a vendégek.

A meccs hajráját végigtámadta az FK, Iszlai a 38. percben lőtte meg az FK negyedik gólját, de már nagyon szorította az idő a hazaiakat, amikor vezetőedzőjük, Jakab Zoltán időt kért. Szólt a lelátóról a „mindent bele”, és visszatérve a pályára, az FK nekirontott Galacnak, hogy megkíséreljen két perc alatt visszajönni a meccsbe, Kedei kritikus pillanatban elvállalt lövése azonban elszállt a kapufa mellett. Tíz másodperccel a vége előtt Kerestély vette célba a kaput, és lövése be is akadt, de hiába futott fel, hogy gyorsan elvégezze a középkezdést az FK, labdát szerzett Galac és kitámadó udvarhelyiek üresen maradt térfelén Araujo lódult meg, aki be is vitte a kegyelemdöfést.

Az udvarhely gárda 5-6 arányban veszítette el a döntő harmadik mérkőzését, és így a bajnoki trófeát is.

A közönség a vereség ellenére is vastapssal éltette csapatát, akik felsorakoztak a kapu elé, hogy utoljára énekeljék el az idényben a székely himnuszt. Közben a galaciak körtáncot a jártak és a Román Labdarúgó Szövetség emberei elkezdték berendezni a csarnokot a bajnoki díjátadóra a kellékekkel: reklámpanók, kupa, érmek, konfettiágyú.

A díjátadó a játékvezetők éremátadásával kezdődött, utánuk következett az FK stábja, Jakab Zoltán, Godra Zsolt, Kovács Lajos és Bottyán Lóránt, majd a játékosok – Farkas, Miklós, Iszlai, Sasse, Bálint, Gălățeanu, Tompea, Kedei, Tankó, Kanyó, Balázsi, Kerestély, Péter és Boga.

Miután csapatkapitányuk magasba emelte a második helyért járó serleget, a galaciak nyakába akasztották az aranyat, akik már korábban felöltötték magukra a Campion feliratú felsőket, lőtték a szelfiket, majd konfettieső közepette emelték magasba a bajnoki serleget.