Tíz fokban rövidnadrágban a Kakucs Ringen

Udvarhelyen forgatott a Laptiming stábja, és tetszett nekik.
A fotók a szerző felvételei

Már a mozi épülete előtt kiszúrjuk az autót, nem nehéz: nagy és sárga Jeep Wrangler Rubicon magyarországi rendszámmal. Egy tombolavásárlásnyi idő után kiderül, a népszerű Laptiming nevű YouTube-csatorna működtetői, Bessenyey Zoltán és Vida János már a színpadon beszélgetnek. De valami még hiányzik, jobban mondva, valaki. Walter Csaba valahol a Svédország és Udvarhely közötti útvonalon lehet épp, időcsúszásban van, de érkezik”, tudjuk meg később a társaitól. 

Főleg izgatott fiúk és férfiak ülnek a sorok között, nők alig vannak, másodpercek alatt össze tudnám számolni mennyien, ha nagyon akarnám, és ők is kivétel nélkül férfitársasággal érkeztek. A hátunk mögött két férfi arról beszél, hogy mennyire örülnek, hogy itt vannak a Laptiming-os fiúk, rég volt ilyen Udvarhelyen, panaszkodnak,  még valamikor 2004 környékén látogatott ide Bazsó Gábor és Winkler Róbert.

Közben a színpadon készül valami, a fiúk elindulnak a színpad közepére kihelyezett asztal felé, egy kicsit küszködnek a mikrofonokkal, majd megszólalnak. 

A taps az új duda

Vida Bessenyey alig elkezdett mondatába vág, elmaradt a taps, figyelmezteti, majd elmagyarázza a nézőknek, a beszélgetésből tévéműsor készül, kell valami, amihez igazodni tud a 12 kamera, akárcsak a dudaszóhoz a Laptimingban. 

Bessenyey Zoltánt, Vida János és Walter Csabát főként a Laptiming nevű YouYube-csatornáról ismerheti a székelyudvarhelyi közönség. A műsor 2012-ben indult , akkor még a Garázs című tévéműsornak volt a része, később megreformálták a dolgokat, amikor Bessenyey 2017-ben visszatért a balesete után, így született meg a mai felállás: ő lett a műsorvezető, Walter Csaba és Vida János autóversenyzők pedig heti rendszerességgel két-két autót tesztelnek a Kakucs Ringen.

Ezután bele is vágnak az első témába, a ralizásról kérdez Bessenyey, ami nagyon hosszú érzelmi hullámvasút” volt Vida szerint, neki főként aszfalton van rutinja, más közegből jött, onnan, ahol „beülnek az autóba, és köröznek”, de összességében a ralizás kalandjait is élvezte. Bár mindkét szakág egyszerűnek tűnhet, ahol csak annyi a feladat, hogy gyorsan kell menni az autóval, gyakorlatilag szó sincs erről: más szabályrendszer, célok, felfogás szerint működnek. 

A tervek szerint az általuk közösen épített Lada VFTS-sel indultak volna a nyíregyházi versenyen, de végül egy Peugeot 208 R2-nél kötöttek ki, és kezdték el pár nappal a verseny előtt a pálya és az autó felfedezését. Az első futamon az időjárás nem volt mellettük, nagy volt a sár, ennek köszönhetően már-már túlélőverseny lett az egészből: a gyorsasági után következett az etap, ami annyit jelent, hogy a közlekedési szabályok szigorú betartásával el kell jutni A pontból B pontba, mindezt úgy, hogy a világ egyik leghangosabb autójában ülsz, amiből csak idegesítő zajok jönnek ki, közben rád raknak egy fülest, ami nyolcvan felett nemhogy elfojtja a hangokat, hanem felerősíti. Így mentünk kilométereket. Már azt túlélni egy hihetetlen dolog, hogy üvölt a füledbe valami, és nem tudod, hogy milyen zaj, de egy idő után elkezd képzelődni is az ember, és olyanokra gondol, hogy most biztos defektünk van meg hasonlók”.

A tervek szerint bizonyára fognak még együtt versenyautóban ülni, számos felkérést kaptak, többek között az Eurosporttól a következő két évre, de még nem tudják pontosan, hol fognak indulni, Nyíregyháza az egyetlen biztos pont.   

Nem a rali az egyetlen szakág, amivel próbálkoznak,

2018 közepén egy Handikart nevű gokartversenyre hívták Bessenyey-t, akkor kétségkívül jó ötletnek tűnt, így el is kezdték építeni a gokartot, összeállítani a csapatot.

Tavaly, amikor megérkeztek a helyszínre, látták, hogy az összes többi ellenfélnek van szervokormánya, nagy, rendes versenyülése és biztonsági öve. Minket meg nézegettek a csávók, s fogdosták a bicepszemet, kiderült, eljutottak hozzánk a szabályok, de franciául, és lehet többet kellett volna foglalkozni vele”, emlékezik vissza jókedvűen, hiszen még így is sikerült a kategóriában elérni a harmadik helyet. Nyilván másnap rögtön megrendelte hozzá a szervót, és már készen várja a gokart a szép időt meg a teszteléseket, amiről majd videókkal is készülnek. A cél, hogy az idén ő legyen a kategória legjobbja. 

Csővázas autó Lada borítással

2018 elején kezdtek bele a projektbe, az volt a terv, hogy az év végére el is készülnek a már említett VFTS-sel. Nagyon jól áll. De inkább csak áll. Igaz már a saját lábán”, viccelődött Vida a kocsi állapotáról, majd bevallotta, hogy nem akartak drága autót építeni, de a tervük nem jött össze. 

Bútor Róbert raliversenyzőre bízták a versenyautó megépítését, mert neki már korábban volt egy ilyen típusú autója, így ami nem volt megfelelő abban, ebben orvosolni tudják. A cél nem az eredeti lemásolása, hanem egy olyan jármű összeállítása, ami úgy néz ki, mint egy VFTS, de modernebb. 

Csak a bukócsövet olyan egyedire sikerült kivitelezni, hogy háromszor kellett engedélyeztetni. A motort Kálmán Tomi építi, egy nagyon híres fejlesztőmérnökként írja le őt Vida, aki tuning motorokat épít, és van egy 650 lóerős Ford Escort RS Cosworthja a garázsban, ami gyakorlatilag egy komolyabb rallycross autó utcára. Magyarországon ezeket nem nagyon viselik jól a hatóságok, ezért minden egyes vizsgáztatásnál visszaépítik az autót szériára, átmegy a vizsgán, majd másnap újra összerakják. Igazi kuriózum lesz a motor Vida szerint, már másfél éve készül, és ez lesz az első Lada blokkba épülő VFTS motor, aminek a hengerűrtartalma eléri a 2000 köbcentit.

A fényezés sem szokványos, nulla kilométernél hat réteg lakk díszíti, ami belül ezüst, kívül meg matt-fekete, ami azért jó mert ha megsérti egy gally akkor nem lehet a fényezést javítani, újra kell fújni az egészet”, mondja sírva-nevetve Vida, akinek állítólag egy hétig volt rángása attól, hogy matt-fekete lesz az autó, majd Robi közölte, hogy a három matt-fekete festék, ami Magyarországon elérhető, neki nem tetszik, és máshonnan kellene beszerezniük a színt. Egyszer összefutott a fényezővel, akinek a számításai szerint addig a pillanatig összesen 478 órát foglalkoztak az autóval, és még az ajtók és a motorháztető nem voltak lefújva. 

Tíz fokban rövidnadrágban

Sokan gondolják azt, hogy hétről hétre minden vasárnap ott ülnek a Kakucson, és milyen furcsa, hogy már hat hete ugyanaban a pólóban és rövidnadrágban vannak, ráadásul 10 fokban. Az igazság azonban az, hogy 8-10 adást általában egyszerre vesznek fel, és egy nap alatt 16-20  autóval mennek. 

Céljuk, hogy azonos körülményeket teremtsenek a járműveknek, hiszen tudják, hogy milyen időkülönbségek lehetnek például az időjárás miatt, ezért fokozottan figyelnek rá, hogy 20 fok fölött legyen a hőmérséklet, leginkább április vége és szeptember vége közötti időintervallum a legalkalmasabb erre. A két sofőr állandósága is részben ezzel magyarázható, mindketten sokezer versenykilométert tudhatnak már a hátuk mögött, így tudják hozni ugyanazt az átlagot, másfelől nem akarnak senkit megalázni, az a tapasztalat, amivel Vida és Walter rendelkezik összkilométerileg meg a Kakucson, azt nagyon nehéz bármilyen tudással szinten tartani, biztos lenne olyan, aki tudna jól menni, de nem ez lenne a gyakori”, teszi hozzá Bessenyei. 

Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy az autókkal akkor és ott menjenek először, nem az a cél, hogy órákon keresztül körözzenek, és a végén kijöjjön egy csodálatos idő, ha egy autó jól meg van építve, akkor azzal az első pillanatokban is lehet jól menni”, osztja meg Vida a filozófiáját. Ugyanakkor arra buzdítja a jelenlévőket, ha esetleg valaki nem hinné, hogy valóban a bemelegítő kör után rögtön időre mennek, az nyugodtan megnézheti élőben is, hiszen a forgatási napok a tavalyi évtől nyilvánosak. 

A televízió és a YouTube világa

Tartalmakat televíziónak és YouTube-ra egyaránt gyártanak, de Bessenyey szerint nagyon sokban különbözik a két felület. Nem véletlenül engedték el a Spíler1 TV-ről a Laptiming sugárzását idéntől, teljesen újra kellett vágni a részeket: se káromkodni nem lehet, se csúnyán nézni, sőt, már egy rossz levegővételt is ki kell vágni, az autókról az összes webcímet el kell homályosítani a magyar médiatörvény szerint. Ráadásul bele kell férni abba a 20 percbe, amit a televízió követel, meg őszintén nézettségben nem hoz nagyon sokat, mert mondjuk a televízióban megnézi mondjuk 6 000 ember, míg a YouTube-on 100 000”.

Ami népszerű, az a Youtube-on sok ideig népszerű, a tévében meg lemegy egyszer-kétszer, majd elfelejtődik”, egészíti ki Vida. A Garázs már 14 éve fut a Hír TV-n, akikkel jó viszonyt ápolnak, de ennek ellenére is adott, hogy pontosan mit milyen hangsúllyal mondhatnak, miről beszélhetnek és miről nem, káromkodás vagy olyan szavak, mint a kormányváltás nem lehetnek a tévében. Meg az öltözet sem mindegy, vág közbe Bessenyey, egyszer egy Odabasztad feliratú pólót vett fel, ami vagy 10 adáson keresztül keserítette meg a vágó életét.

Mi lesz itt? 

Nemcsak előadást tartani jöttek ide, forgatnak is Erdélyben, mondta Bessenyey, miután arról áradozott milyen marhajó helyen lakunk”, bár voltak a környéken, Udvarhelyen és Csíkban még nem jártak korábban. Készülnek terepjárós túrával, Snowtiminggal – azaz pár exta Laptiming résszel, ami a hóra és pár erős autóra épülne -, a helyi autóséletet is meg szeretnék ismerni és ismertetni, ezenkívül azokat az kocsikat is tesztelték közel 2000 kilométeren, amikkel érkeztek. A négy és fél napos utazásuk így körülbelül 10-13 új rész jelent a Youtube-csatornára, percre pontosan be van osztva az idejük, pontosan tudják mit akarnak csinálni. 

Az itt készült videókra ígéretük szerint nem kell sokáig várni, az elkövetkezendő hónapban szinte minden héten lesz majd valami Erdéllyel kapcsolatos, sőt, visszatérést is terveznek majd valamivel enyhébb időben.