Tippek, milyen tojással várd a locsolóidat (videó)

Kesice, hagymahéj, tojásfesték, ecet, általában ezek szoktak a húsvéti tojásfestős asztalra kerülni. Mi ezt most megbolondítottuk egy kicsi borral, borotvahabbal, körömlakkal, rizzsel, olajjal. Az eredmény? Vegyes. 

TikTokon néztünk szét, hogyan festik a tojásokat szerte a nagyvilágban. Voltak olyan technikák, amik már ismerősek voltak a rengeteg csináld magad videóból, mint például a merítéses és a borotvahabos festés, de voltak olyanok is, amelyek tényleg teljesen új szemszögből közelítették meg a tojásfestést, és például rizsre meg borra is szükségünk volt az elkészítésükhöz.

Alább azt is megtudhatjátok, hogy a kipróbált módszereket egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire ajánljuk kipróbálásra, esetleg mennyi az esély arra, hogy új hagyományt teremt nálatok. 

Egy tízes pakk házi tojással kezdtünk neki a projektnek. Mindenekelőtt alaposan megmostuk a tojásokat, ahogy azt kell. Úgy döntöttünk, még a különböző technikák kipróbálása előtt tesztelünk egy tojásfehérítős trükköt. Hogy biztosra menjünk, csak egy tojást szemeltünk ki kísérleti nyúlnak, izé… tyúknak. 

Tojásfehérítés

Ennek a módszernek a lényege, hogy a savas hatású só és ecet reakcióba lép a tojás héján lévő kalcium-karbonáttal, amely a héj fő alkotóeleme, a kalcium-karbonát fokozatosan feloldódik, és láss csodát, a héj fehérebb lesz. 

A hagyományokhoz híven „érzés szerint” adagoltuk az oldatba az ecetet és vizet, majd megszórtuk sóval. Nagyjából tízpercnyi főzés után a tojásunk szinte olyan fehér volt, mint a húsvéti hópelyhek odakint, a héja pedig az útjainkra emlékeztetett: több helyen is szétrepedt. De nem adtuk fel, láttuk a módszerben a potenciált, úgyhogy megnéztünk még több videót, elolvastunk még több kommentet, és összegyúrtuk a tökéletes receptet: a vizet és az ecetet 2:1 arányban locsoltuk az edénybe, majd minden deci ecet után hozzáadtunk két és fél kanál sót. Az internet népe azt is tanácsolta, hogy az időzítéssel is vigyázzunk, a sót és az ecetet csak a forrás után adtuk a vízhez és a tojáshoz. Tízpercnyi főzés után még megsúroltuk a tojást egy szivaccsal, így lepergett róla a maradék szín is, az eredmény egy egyenletesen fehér tojás lett. 

Ha esetleg aggódnál, hogy nem lesz-e sós vagy ecetes az így főzött tojások íze, nyugi, nem.

5/5 – az első sikertelen próbálkozás ellenére ez a módszer nálunk felkerül a tojásfestős szokásaink listájára, és nektek is ajánljuk. Könnyen elvégezhető, nem igényel különösebb erőfeszítést, és a színek szebben mutatnak majd a fehér tojásokon.

Hagymahéj turbózva

Ha unod már a hagyományos tojásfestést, de azért bizonyos határokon belül, akkor ez a trükk tetszeni fog. A hagymahéjas, jól ismert recepten csavar egy kicsit. Az eredmény egy aranyosan foltos tojás. 

Ennél a módszernél arra kell vigyázni, hogy ne sajnáld a hagymahéjat, tegyél mindenhova, majd szorosan köss rá egy anyagot, egyébként foltokban megmarad a tojás eredeti színe.

Tipp: a ládák alján gyülekező hagymahéjat a boltokban ingyen is beszerezheted, ha szépen kéred. Így tettünk mi is. 

5/5 – ez egy elronthatatlan technika, nem tartalmaz semmilyen színezéket, és talán a nagymamáknál sem veri ki a biztosítékot. Nem igényel különösebben sok időt vagy kézügyességet, az alapanyagok sem kerülnek sokba, az eredmény mégis az ajánlásunkért kiált.

Körömlakkos tojás

A merítéses festés technikáját húsvét táján is felhasználhatjuk, nemcsak tojásokat, textileket, fát és egyéb anyagokat is festhetünk ezzel a technikával. Egyszerű. Könnyen variálható. Egyedi mintákat kreálhatunk vele. Viszont nem árt egy gumikesztyű a kísérletezéshez. Az is fontos a tojás (és igazából minden más) esetén, hogy ne siesd el, szárítsd oldalanként, különben a mintáid szétfolynak.

Mi körömlakkal dolgoztunk, ha te is ezzel fogsz, számíts arra, hogy ragadni fog pár percig a tojás felülete.

5/2 – bár nagyon egyedi tojásokat lehet készíteni a merítéses technikával, készüljünk arra hogy sok időt fog igénybe venni, azok a lányok akik 20-30 locsolót várnak, talán ne mind így fessék meg a tojásaikat. Arról nem is beszélve, hogy a változatos mintákhoz kell néhány körömlakk, amelyek, ha épp nincsenek otthon, jóval többe kerülnek, mint a hagyományos ételszínezék vagy a tojásfesték.

Borotvahabos tojás 

A borotvahabos technikával is percek alatt elkészülünk. Lényege, hogy a festéket először borotvahabbal keverjük össze, csak ezután vigyük fel a kívánt felületre. A hab miatt a festék foltosan fog elterjedni a felületen, így egy egyedi minta jön majd létre.

Mi ételszínezéket használtunk, amit legalább 30 percig a tojáson kell hagyni, minél tovább marad a bab, annál erősebb színű lesz a végeredmény. A tojásfesték is jó lehet, csak ne tévesszük szem elől, hogy alapesetben a festéket hígítva használjuk, koncentrátumként sokkal erősebb és sokkal jobban is fog, kevesebb idő alatt fejti ki hatását.

5/3 – a mi borotvahabos tojásunk nem lett a kedvencünk, de az ötlet izgalmas, apróbb módosításokkal (fehér tojás és tojásfesték hagyományos tojás és ételszínezék helyett) izgalmas minták jöhetnek létre. A gyerekek kifejezetten élvezhetik ezt a folyamatot, de készüljünk a sok eltakarítani valóra. Összességében nem hagyománygyanús ez a technika, azaz nem fenyeget annak a veszélye, hogy hagyománnyá váljon, ám egy próbálkozást megér.

Borban áztatott tojás 

Ha sárkánytojásokat idéző, sötét színű, kristályos felületű tojást szeretnénk, akkor nincs más dolgunk a TikTok szerint, minthogy a főtt tojásainkat vörösborba áztassuk pár óráig, de legjobb egy egész éjszakára. Utóbb kiderült, ha borban főzzük meg a tojást, biztosabb, hogy elérjük a várt eredményt. 

Az eredmény bőven eltér a vártól: se sötét színűek, se kristályosak nem lesznek a tojásaink. A kipróbált technikák közül ez volt az egyetlen, ami enyhén a tojás belsejét is megfogta, viszont az ízén ez sem változtatott. 

5/1 – a tesztelt módszerek közül a borban áztatás lett a legnagyobb bukásunk, azonban a TikTokon rengeteg olyan videót találni amiben sikerültek a sötét, csillogós tojások. Nem ajánljuk, hogy az összes tojásodat így fesd meg, mert nem biztos, hogy lesz mit adni a locsolóknak, de néhánnyal kísérletezhetsz, hátha ügyesebb vagy, mint mi.

Olajfoltos tojás

A boltban kapható tojásfestékeket mindannyian ismerjük, a használatuk sem nagy ördöngösség, a csomagoláson feltüntetetteket kell követni. Mi ezt is megcsavartuk egy picikét: a festéket a hagyományos módon forró vízzel és egy kis ecettel oldottuk, ebbe a korábban kifehérített tojást tettük bele néhány másodpercre, amit szépen meg is fogott a festék. Ezután a tojást egy másik oldatba tettük, amibe a festéken és langyos vízen kívül egy kávéskanálnyi étolajat csorgattunk.

A végeredmény egy olajfoltos tojás lett, hasonló a pocsolyákban néha látható mintákhoz.  

5/5 – ez a módszer azoknak lesz a kedvence, akik a tarka tojásokat részesítik előnyben. Kis erőfeszítéssel olyan lehet az ünnepi asztalunk, mint egy festő palettája. A gyerekeket is be lehet vonni, kicsi az esély, hogy elrontunk valamit és különösebb eszközökre sincs szükség. Nálunk idén lesznek ilyen tojások, talán jövőre is. És nálatok?

Szódabikarbónás vulkán 

Aki a szódabikarbóna–ecet tisztító erejében hisz, ha a takarításról van szó, az tudja, hogy micsoda pezsgős reakciót váltanak ki egymásból ezek az anyagok, de azt tudtad, hogy mi történik, ha festéket is teszel a képletbe? Mi kipróbáltuk.

Egy pohár aljába tettünk két-három kávéskanál szódabikarbónát, majd ételszínezéket – használhatunk tojásfestéket is, de számítsunk arra, hogy erősebb, sötétebb színeket kapunk végeredményként –, helyezzük rá a főtt tojást, aztán jöhet a varázslat: öntsük nyakon az egészet ecettel és figyeljük, ahogyan mint egy vulkán „kitör” a pohárból. A feltörő hab különleges mintás tojást készít nekünk. 

5/4 – emlékezetes tojásfestés a gyereknek, pipa. Sok takarítani való, pipa. Különleges tojások gyorsan és egyszerűen, pipa. Ajánlólevél tőlünk, szintén pipa.

Rizsbe dörzsölt tojás

A rizses technika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az inspirációként használt videó alapján egy fél zacskónyi rizsbe kell csepegtetni ételszínezéket (ha nincs ellenünkre a kék rizs, utána meg lehet főzni és el lehet fogyasztani), majd a bele kell tenni a főtt tojást és össze kell rázni.

Az eredmény egy „rizsmintás” tojás kéne legyen. A miénk nem igazán így sikerült, valószínűleg kevés volt a rizs és túl sok a festék, ezért egy sima egyszínű tojást kaptunk. 

5/3 – ez a módszer kétesélyes, ha úgy jársz, mint mi, biztosan nem próbálkozol többet vele, és az így készült tojásokat is a kosár aljára teszed. Ha ügyesebb vagy, mint mi, gyorsan és egyszerűen lesznek különleges tojásaid, és ezt a módszert előveheted azokban az években, amikor nem akarsz sok időt és energiát fordítani erre a szokásra.

Papírtörlőbe csomagolt, lecsöpögtetett tojás

A felsorolt tojásfestő technikák mindegyikébe bevonhatjuk a gyerekeket is, hiszen egyik sem bonyolult folyamat, kis segítséggel a gyerekek egymaguk is elvégezhetik. A papírtőrlőbe csomagolás, majd lecsöpögtetés mind közül a legegyszerűbb.

Csupán annyit kell tennünk, hogy a főtt tojást papírtörlővel borítjuk be, majd tetszőleges színű festékpöttyöket csöpögtetünk rá, ha nem olyan a festék kiszerelése, hogy ezt megtehessük, akkor fültisztító pálcikát mártsunk festékbe és azt érintsük a papírhoz. Ez után vízzel le lehet fújni a művünket, hogy jobban összefolyjanak a színek, de ahogyan mi is tettük, ki lehet hagyni ezt a mozzanatot. Hagyjuk rajta a papírtörlőt, míg megszárad, majd szedjük le és csodáljuk meg a végeredményt. 

5/4 – ettől a technikától is sok egyedi, színes tojásra számíthatunk, ha sikerül kialakítani egy jó technikát rá, talán az elkészítésí időből is lefaraghatunk. Bár ez lett az egyik kedvencünk, és ajánljuk mindenkinek kipróbálásra – főleg azoknak, akik gyerekeket is bevonnak a készítési folyamatba – nem fogunk minden évben ilyen tojásokat festeni.

Ha mégis a hagyományos tojásfestést választanád, itt elolvashatod hogyan kell, itt pedig megnézheted, és még a tojásfestés hagyományáról is megtudhatsz pár dolgot.