Tiltakozó akciókat is kirobbantanának a diákok az ösztöndíjak miatt

Nem tetszik a Tanulók Országos Tanácsának (CNE), hogy 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges átlag alsó értékét, írja az Agerpres.

A tanulók országos tanácsa szerint az ösztöndíjak megtizedelésével több tízezer diákot foszt meg az oktatáshoz való jogától az oktatási minisztérium. A döntéssel ugyanis sokkal kevesebb ösztöndíjat ítélnek majd oda azzal az ürüggyel, hogy az online tanítás nyomán nőttek az iskolai átlagok. Éppen ezért felszólítják az oktatási minisztériumot, hogy a következő időszakban, a második félév kezdete előtt sürgősen vizsgálja felül döntését – írják közleményükben.

A CNE azt is kéri, hogy az ösztöndíjak odaítélésének új általános kritériumait a 2022-2023-as tanévtől alkalmazzák, ne pedig 2021-2022-es második félévétől, és addig egyeztessenek a szociális partnerekkel a módosításokról. Hozzátették, amennyiben a tanügyi tárca nem vonja vissza döntését, nem zárják ki az országos szintű tiltakozó akciók kirobbantását sem.

Ugyanakkor több diákszövetség is bejelentette szerdán, hogy megtámadja a bíróságon a rendeletet, amit „az éj leple alatt“ jelentettek meg a Hivatalos Közlönyben anélkül, hogy előbb közvitára bocsátották volna. A kezdeményezést a Bákó, Vâlcea, Máramaros és Temes megyei, illetve a bukaresti és Ilfov megyei diákszövetségek támogatják.

A kiemelt kép illusztráció