THC tartalmú terméket árulsz?

Minden olyan termék, amely bármilyen koncentrációban tetrahidrokannabinolt, azaz THC-t tartalmaz, drognak minősül – közölte kedden a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) azzal kapcsolatban, hogy egyesek online kenderkivonatokat árulnak, erről számolt be az Agerpres hírügynökség.

A THC a kannabisz elsődleges pszichoaktív vegyülete, amely bódító hatást idéz elő, rendszeres használata pedig lelki függőséget okozhat. Emiatt például Magyarországon is tiltott a magas THC-tartalmú készítmények árusítása, birtoklása és fogyasztása, annak ellenére, hogy bizonyos gyógyhatása is ismert a molekulának: enyhítheti a fájdalmakat, egyes kutatások szerint pedig testszerte csökkentheti a gyulladások mértékét – írja a hazipatika.com szakportál.

Az ügyészek leszögezik: a kannabiszból kivont pszichoaktív anyag szerepel a kockázatos drogok listáján, és megjegyzik, hogy 2020-ban több olyan üzlet kezdte el működését az országban, amely kenderkivonatokat árul, azzal reklámozva ezeket, hogy jótékony hatással vannak az egészségre.

A DIICOT közleményében azzal érvel, hogy a THC-tartalmú termékek forgalmazásnak nincsen jogi szabályozása sem romániai, sem uniós szinten. Az egyetlen limit, a 0,2 százalékos THC tartalom az engedéllyel termesztett kannabisz növényre vonatkozik, nem az ebből készült végtermékekre.

A THC-tartalmú készítmények árusítása, birtoklása, és fogyasztása tehát illegális Romániában, az egyetlen kivételt a 0,2 százaléknál kevesebb THC tartalmú gyógyszerek képezik, amelyeket csak orvos írhat fel, írja a Wikipédia több forrásra hivatkozva. Az első ilyen termék romániai forgalmazásáról a Pro Tv számolt be még 2019 májusában.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség annak kapcsán adta ki közleményét, hogy 23 – Brassó, Temes, Szeben és Kolozs megyei – helyszínen tartottak házkutatást olyan cégeknél, amelyek kenderkivonatokat árultak. A házkutatásról készített videóján látható, hogy többek között jeges teákról, olajakról, nyalókákról van szó.

A házkutatásokat követően követően nem csak kender alapú élelmiszer-terméket, hanem körülbelül 400 gramm kannabiszt, hallucinogén gombát, 7 ecstasy tablettát találtak és foglaltak le, valamint 7.500 eurót és 7.900 lejt.

Kiemelt kép: imgur.com