Tettenértek egy magyar állampolgárságú drogkereskedőt Udvarhelyen

fotó: DIICOT, román rendőrség

Magyar állampolgárságú férfi ellen indult pszichoaktív hatású szerekkel való jogtalan kereskedés miatt bűnügyi eljárás vasárnap, január 21-én – olvasható a Hargita megyei rendőrség közleményében.

A 2-MMC

másnéven 2-metilmetkatinon, ortomefedron a Kati és Zsuzsi fantázianéven ismert dizájnerdrogok, a 3- és 4 MMC-k közeli rokona. A katinonok az amfetamin egy alkategóriáját alkotják.

Egy holland oldal szerint a 2-MMC serkentő hatásáról, fokozott önbizalomról, magabiztosság érzetről, az empátiás készségek és a szociális kötődésre való hajlam felerősödéséről számoltak be a felhasználók. Lenyelés, orrba szippantás, vagy intravénás injekció útján is a szervezetbe juttatható.

Erősen függőséget okoz, és mivel dizájnerdrog, hosszú távú hatásai ismeretlenek, olvasható a mefedronok veszélyeiről a Házipatika egészségügyi portálon.

A szervezett bűnözés elleni szolgálat rendőrei, a valamint a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) Hargita megyei kirendeltségének ügyészei nyomoztak az ügyben.

Az illetőt tetten érték, amint Székelyudvarhelyen pszichoaktív szerekkel, konkrétan a nagy kockázatú és dizájnerdrog jelzőkkel illetett 2-MMC-vel (más nével 2-Methylmethcathinone, vagy ortomefedron) kereskedett.

A bizonyítékokból kiderül, hogy a férfi 2023 és 2024 januárja között több rendben adott el tiltott szereket a székelyudvarhelyi és környékbeli települések lakóinak.

A január 21-én végzett házkutatások eredményeképp az illetőnél találtak és elkoboztak 78 zsákocskát, amely 2MMC nevű dizájnerdrogot és marihuánát tartalmazott, 835 üres zárható műanyagtasakot, por formátumú anyagokat tartalmazó kis borítékokat, 3 precíziós minimérleget, 9.600 lejt, mobiltelefont és két gázpisztolyt.

Ezután hétfőn végrehajtottak 16 házkutatási parancsot Székelyudvarhelyen és a környékbeli községekben, amelyek során ugyancsak találtak különböző mennyiségű, veszélyesnek és nagyon veszélyesnek nyilvánított kábítószert, azok aprítására alkalmas eszközöket, mobiltelefonokat, két pisztolyt (egy sűrített levegővel működőt és egy airsoft jellegűt), valamint egyéb eszközöket.

A DIICOT Hargita megyei kirendeltségének ügyészei elrendelték a illető őrizetbe vételét, majd a 22-én, hétfőn a Hargita megyei törvényszék a 30 napos előzetes letartóztatásba vételét rendelte el egészen február 20-ig, fellebbezését elutasították.