Terrorügy: nem avatkozhat be Iohannis

Nem avatkozhat be az elnöki hivatal a Beke-Szőcs terrorügybe, mert az alkotmány szerint egy jogerős bírósági ítélet visszavonatása nem tartozik a hatáskörébe – idézi a Krónika azt a válaszlevelet, amit a magyar parlamenti képviselők kaptak korábbi megkeresésükre.

A több mint tízezer aláírással támogatott Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! címet viselő online petíció szövegét Kulcsár-Terza József MPP-s képviselő kezdeményezésére továbbították Klaus Iohannis államfőnek. Ebben azt kérik tőle, hogy tegyen lépéseket a „jogi alapot nélkülöző, eljárásjogi hibákat tartalmazó” ítélet megsemmisítése felé.

A válaszlevélben, amelyet csupán az államelnöki hivatal egyik tanácsosa írta alá, az állt, hogy bármilyen beavatkozás sértené a jogállamiságot, alkotmányellenes lenne, szembemenne az államhatalmak szétválasztásának és az igazságszolgáltatás függetlenségének elvével.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit, azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015. december 1-én, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádé közben.

Alapfokon felmentette a bukaresti ítélőtábla a vádak egy része alól a két férfit, és csak pirotechnikai eszközök birtoklása miatt ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre  éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. A fellebbezést követően azonban tettüket visszaminősítették, és öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a legfelsőbb bíróság Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.