Terítéken a különnyugdíjak

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.

A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíjakat az adott szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján számítsák ki, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.

A jogszabályjavaslat a bírák és ügyészek, a katonák, a diplomaták, a parlamenti köztisztviselők, a számvevőszék személyzete és a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjáról rendelkezik.

Az elfogadott törvénytervezet értelmében a bírák és az ügyészek 2028-ig a jelenlegi feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba. Azaz életkortól függetlenül a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat, és nyugdíjuk összege az utolsó ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetés és pótlékok 80 százaléka lesz. A nyugdíjba vonuló katonák esetében szintén a jelenlegi szabályok lesznek érvényesek a következő öt évben.

A nyugdíjaknak a 4000 lejt meghaladó részére 15 százalékos adót vetnek ki, áll még a tervezetben.

Eltörlik a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíját,

hirdette ki szerdán a szenátus és a képviselőház plénuma által elfogadott törvényt Klaus Iohannis államfő. A jogszabályjavaslatot 382 támogató szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a parlament, három törvényhozó nem szavazott.

A tervezet a képviselők és szenátorok státusát szabályozó 2006/96-os törvényt módosítja úgy, hogy hatályon kívül helyezi a törvény a képviselőket és szenátorokat különnyugdíjra feljogosító 11-es fejezetét. 

A törvény hatályba lépésétől kezdve megszűnik a szenátorok és képviselők státusát szabályozó 2006/96-os törvény 49-es cikkelye alapján biztosított juttatások kifizetése is.