Tényleg mozgósítás zajlik az országban?

Legalább 34, Romániából kezelt Facebook-oldalból álló hálózaton keresztül terjed az álhír, miszerint mozgósítás zajlik Romániában, és több ezer személy kap behívót. A hamis információt október 11-én reggel 2-25 másodperces eltéréssel osztotta meg mind a 34 oldal.

                                                               Fotó: Ovidiu Mihalcea

A Facebook-hálózatot Codruța Simina és Ovidiu Mihalcea tényfeltáró riporterek leplezték le, a félretájékoztatásról a Misreport című hírlevelükben közöltek részleteket. Mint írják, a több mint 10 millió követővel, ismeretlen tulajdonossal rendelkező oldalak látszólag a diaszpórában élő románoknak szólnak, ezeken hagyományos receptek, népi gyógyászati módszerek és giccses illusztrációk keverednek riadalomkeltésre alkalmas, félrevezető információkkal.

A 34 oldal akciója egyébként kimeríti a nem hiteles magatartás tényállását, amelyet, legalábbis elméletben, büntet a Facebook – olvasható a Transtelexen.

Az álhír a katonaság október 11-ei közleményéből pattanhatott ki, ám abban szó sem volt sorozásról, önként lehetett jelentkezni katonának.